Kétszer halt meg Angelina Jolie hőse

Louis Zamperini egykori olimpikonként a II. világháborúban 47 napot hánykolódott a tengeren bajtársaival, mielőtt japán hadifogságba esett. Az amerikai sportoló története az Angelina Jolie által rendezett Rendíthetetlen című filmből lehet ismerős – ami már DVD-n is elérhető – , azt azonban nem sokan tudják, hogy bűnöző volt, sőt, ő az az ember, aki kétszer halt meg. Íme, öt kevésbé ismert tény Louis Zamperiniről. 

Fiatalkorú bűnöző volt

A Rendíthetetlen (Unbroken) című mozi forgatókönyvét a neves Coen-fivérek írták Laura Hillenbrand bestsellerre alapján. A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben Jack O’Connell alakítja Louis Zamperinit, aki fiatal korában Kalifornia egyik legnagyobb bajkeverője volt. Öt évesen cigarettázott, 8 évesen ivott és egy kamasz bűnbandát működtetett, amelynek tagjai a szomszédoktól és helyi vállalkozóktól loptak. A családja sosem gondolta volna, hogy a fiút egy nap hősként tiszteli Amerika, arról viszont meg voltak győződve, hogy a börtönben vagy az utcán fogja végezni. Végül a középiskolás lányok hatására az iskolai sportcsapatban kötött ki, és Dél-Kalifornia egyik legjobb atlétája lett.

 

Találkozott Adolf Hitlerrel

Miután leérettségizett, az általa kedvelt 1500-ról 5000 méterre váltott és a “Torrence-i Tornádóként” az 1936-os olimpiai csapat legfiatalabb tagja lett. 19 éves tapasztalatlan távfutóként az aranyat ugyan nem, de a közönség szívét egy életre megnyerte, miután az esemény történetének leggyorsabb utolsó körét produkálta. A nézők között ott ült Adolf Hitler is, aki a lenyűgöző teljesítmény után kezet is rázott a sportolóval. Pályafutását a második világháború törte ketté, amikor a légierő tagjaként számos bevetésen vett részt.

 

47 napig tartott a vízi pokol

Amikor a B-24 Liberator repülőgép fedélzetén 1943-ban a vízbe csapódott, a nyolctagú legénységből Zamperinin kívül csak Russell Allen “Phil” Phillips pilóta és Francis “Mac” McNamara élte túl. Az összegyűjtött esővizet itták és két elkapott albatrosz maradékával halásztak, miután megették a madarakat. Miközben az állandó cápatámadásokkal és a viharokkal is meg kellett küzdeniük, a japán bombázók is folyamatosan lőtték őket. A mentőcsónakjuk kilyukadt, de ők nem sérültek meg, ennek ellenére McNamara 33 nap után elhunyt. Zamperini és Phillips 2000 mérföld sodródás után végül elérte a Marshall-szigetek partjait, ahol azonnal elfogta őket a japán sereg.

 

Kétszer halt meg

Az Egyesült Államok kormánya Zamperinit bevetés közben elhunytnak (KIA) minősítette, miután a repülőjük lezuhant, és az amerikai hadsereg nem talált túlélőket. Franklin D. Roosevelt elnök formális gyásztáviratot is küldött a katona családjának 1944-ben. Valójában azonban 70 évvel később, 97 éves korában, 2014. július 2-án halt meg Los Angeles-i otthonában tüdőgyulladás következtében.

 

Propaganda célokra használták

Olimpikon volta megmentette Zamperinit a kivégzéstől, de a japánok ezt kihasználva más célt szántak neki. A gyenge és kiéheztetetett foglyot arra kényszerítették, hogy japán futók ellen versenyezzen, és amikor volt mersze nyerni, ütni kezdték. Később a Radio Tokyo stúdiójába vitték, ahol arra próbálták rávenni, hogy propaganda üzeneteket olvasson fel. Mivel az amerikaiak halottnak hitték, Zamperini belement, hogy életjelet adhasson magáról, de további együttműködésre nem volt hajlandó a fenyegetések ellenére sem. A fogságból 1945-ben szabadult.

Az Angelina Jolie rendezte, három Oscar-díjra jelölt film, a Rendíthetetlen már DVD-n és Blu-rayen is elérhető.