Készülünk a húsvétra a csütörtöki FIX Magazinban!

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint, Jézus pénteki keresztre feszítése után, a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. Hozzánk is beköszönt az ünnepi hangulat, a Húsvéttal fogunk foglalkozni csütörtökön.

Először a húsvéti népszokásokról tudhatunk meg többet. Szinte minden népnél rengeteg szokás kötődik a húsvéthoz még a kereszténységet megelőző időkből, hiszen a tavaszt, a természet újjáéledését évezredekkel ezelőtt is megünnepelték. Hallottatok például a karikázásról vagy a szinalázásról? Az ifjú leányok arcpirító, avatórítus nyomát őrző ulicskázása, vagy az ún. mancsozás, amelyben magasba dobott golyókat kellett eltalálni olyan ütőkkel, melyeket legények faragtak a nekik tetsző leányoknak, mind-mind húsvéti népi játékok. Hogy ezeken kívül mik még az igazi húsvéti népszokások, azt megtudhatjuk Tánczos Erzsébettől, a Hagyományok Háza múzeumpedagógusától.

Ezután a húsvéti ételekkel fogunk foglalkozni és megtudhatjuk, hogy a sonkán és tojáson kívül mi mindent lehet még fogyasztani ezen az ünnepen. Aranyagaluska, csirkemelltorta, vagy éppen elefántkönnycsepp? Csíki Sándor gasztroblogger fog tippeket adni nekünk.

Ha húsvét, akkor természetesen nem maradhatnak el a színes festett, díszített tojások sem. A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt. Mi ezúttal annak járunk utána, hogy hogyan vált ez is húsvéti hagyománnyá, ebben pedig Jóba Katalin, a Derülátó bloggere lesz a segítségünkre.

?Húsvétoljatok? Ti is velünk csütörtökön 17:00-tól a FIX Magazinban!