Keszthelyi Vivien egy héttel a balesete után futamot nyert a Pannóniaringen

keszthelyi_vivien_oxxo_motorsport_pannoniaring_2A magyar autósport egyik legnagyobb tehetségének tartott 14 éves Keszthelyi Vivien a háromból egy futamot megnyert, egyszer harmadik, egyszer pedig negyedik lett a Suzuki Swift Cup Europe elmúlt hétvégén, a Pannóniaringen rendezett fordulóján.

Az Oxxo Motorsport fiatal pilótájának teljesítménye azért is kiváló, mert egy héttel korábban hatalmas balesetet szenvedett a Salzburgringen rendezett versenyen, de nagyszerűen dolgozta fel a kívülről és belülről egyformán ijesztő, ugyanakkor komoly sérülések nélkül megúszott bukását, s ott folytatta a versenyzést, ahol egy hete abbahagyta.

Vivien az elmúlt héten szerdán – azaz három nappal a balesete után! – már tesztelt a Pannóniaringen, majd csütörtökön a szabadedzéseken és pénteken az időmérő edzésen is kiválóan szerepelt. A pénteki programban a harmadik rajtkockát sikerült megszereznie. A hétvége krónikájához tartozik az is, hogy a mezőnynek ezúttal kötelező jelleggel Hankook gumikat kellett felrakni az autókra az eddig használt Yokohama abroncsok helyett.

Szombaton egy futamot rendeztek, amelyen Viviennek a mezőny leglassabb autójának a volánjánál kellett megküzdenie az ellenfelekkel. Történt ugyanis, hogy a csapat nem találta meg a megfelelő versenybeállítást – illeszkedve a Hankook gumikhoz -, így aztán feladta a leckét a fiatal pilótának, aki viszont szenzációsan védekezve tartotta maga mögött a riválisok nagyobb részét, s az adott szituációban kihozta a legtöbbet a futamból, értékes pontokat szerezve.

keszthelyi_vivien_oxxo_motorsport_pannoniaring_1

Vasárnapra aztán a csapat felülkerekedett az előző nap elkövetett hibákon, megtalálta az optimális beállítást, így Vivien egy igazán versenyképes autóval állt rajthoz, ennek pedig meglett a gyümölcse.

Az első futamon Vivien nagy csatában másodikként haladt át a célvonalon, de a versenybíróság szabálytalan manőver miatt utólagosan időbüntetéssel sújtotta a győztest, ez pedig azt jelentette, hogy hivatalosan Vivien nyerte meg a versenyt.

A második futamon – amely a hétvégén már a harmadik volt – fordult a kocka, Vivien végig a második helyen haladva üldözte – csak centiméterekkel lemaradva – az élen haladó riválisát, akit aztán az utolsó kör utolsó kanyarjában egy kicsit meglökött, így őt intették le elsőként. A versenybíróság azonban ezután el is vette, amit korábban adott, ezúttal ugyanis Vivien kapott utólagos időbüntetést, mégpedig 20 másodpercet. Azt, hogy a fiatal pilóta mennyivel gyorsabb volt, mint a nemzetközi – a magyarok mellett osztrák és szlovák versenyzőket is felvonultató – mezőny, jól mutatja, hogy Vivien a büntetéssel együtt is felállhatott a dobogóra, mégpedig annak az alsó fokára.