Keszthelyi Vivien a futamgyőzelem ellenére is felemás hétvégét zárt a Hungaroringen

A magyar autósport egyik legnagyobb tehetségének tartott, 14 éves Keszthelyi Vivien összességében felemás hétvégét zárt a Suzuki Swift Cup Europe elmúlt hétvégén rendezett fordulóján, amely a Hungaroringen zajlott, s a kamion Európa-bajnokság betétprogramja volt.

keszthelyi_vivien_oxxo_hungaroring_090506_1

Az Oxxo Motorsport fiatal pilótája a kupasorozatban megtartott hosszabb nyári szünetben is nagy erővel készült a mogyoródi hétvégére, közben tesztelte a B3 Racing kupás Seat Leonját, múlt pénteken pedig tökéletesen felkészülten érkezett a magyar Forma-1-es pályára, hogy aztán a hétvégén harcba szálljon a győzelmekért.

A Suzuki Swift Cup Europe-ban ezúttal három futamot rendeztek meg, kettőt szombaton, egyet pedig vasárnap, mindezt szombaton délelőtt egy időmérő edzés is megelőzte.

Vivien az időmérőn – amely esőben zajlott – meglehetősen sokat küzdött a versenyautójával, több beállításbeli problémára is panaszkodott, de miután kiállt a boxba, s a szerelők elvégezték a kért módosításokat, a hajrában egyre feljebb kapaszkodott, s végül az ötödik rajthelyet szerezte meg.

A szombat kora délután – már száraz pályán – rendezett első futam aztán több szempontból is az előzetes elképzeléseknek megfelelően alakult. Vivien jól rajtolt, tartotta a tempót a negyedik helyen haladva az élmezőnnyel, s aztán kiváló vezetésének és a jó pilótákat kísérő szerencsének is köszönhetően végül elsőként intették le.

Az Oxxo Motorsport versenyzője ekkor még nem sejthette, hogy a hétvége további részében a balszerencse is utoléri. A szombati második futamon a fordított rajtrács szabálya miatt Vivien a nyolcadik helyről rajtolt, de ezen a versenyen már gond adódott a technikával, s bár a szurkolók által szüntelenül buzdított fiatal versenyző tartotta a tempót az előtte haladókkal, a hetedik pozíciónál feljebb nem tudott kapaszkodni.

Vasárnap délelőtt aztán a bemelegítő edzésen következett be az előzetesen nem várt és fájdalmas fordulat: a versenyautó lengéscsillapítója meghibásodott, a csapatnak pedig a futamig hátralévő egy órában már nem volt lehetősége kicserélni az alkatrészt, illetve ha meg is próbálja, az túl kockázatos lett volna.

Viviennek így nem maradt más lehetősége, mint a műszaki hibás autóval küzdeni a pozíciókért, ez a „szélmalomharc” pedig végül egy újabb hetedik helyhez vezetett.

„A győzelmemnek természetesen nagyon örültem, fantasztikus érzés volt a dobogó tetejére állni ilyen sok szurkoló előtt. Többségük nyilvánvalóan a kamion Eb-n címvédő Kiss Norbiért látogatott ki a Hungaroringre, de nagyon jólesett, hogy engem is hangosan buzdítottak minden alkalommal, amikor a pályán voltam, vagy épp a mi versenyünk következett. Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden szurkolónak megköszönjem a lelkesedést és a drukkolást, sokat jelentett és jelent nekem ez, s köszönöm azoknak is, akik a Facebookon, vagy más módon gratuláltak az eredményekhez. Sajnos az első futam után már nem úgy alakult a számunkra a hétvége, ahogyan szerettük volna, a műszaki hibák meggátoltak abban, hogy további jó eredményeket érjek el, de az autósportban ez benne van. A csapat ígérete szerint a következő hétvégén olyan autót kapok, amivel garantált a dobogós helyezés, úgyhogy nagyon várom azt a fordulót” – foglalta össze a hétvége történéseit Keszthelyi Vivien.

A Suzuki Swift Cup Europe sorozat újabb állomása szeptember 12-13-án ismét a Hungaroring lesz, az idényzáró hétvégére pedig az ausztriai Red Bull Ringen kerül sor szeptember 26-27-én.