Keszthely várja a fiatal ökölvívókat

Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ), melynek témája a nyáron, Keszthelyen megrendezésre kerülő „Schoolboys” Európa-bajnokság.

 

A június 29-től július 6-ig tartó eseményen a 13-14 éves fiú korosztály legjobbjai lépnek ringbe 18 különböző súlycsoportban. A szervező MÖSZ megközelítőleg 350 vendéget, sportolót, edzőt és kísérőt vár a kontinensviadalra.  A budapesti Arena Hotelben tartott sajtótájékoztatón a szövetség első embere, Dr. Csötönyi Sándor arról számolt be, hogy eddig 181 nevezés érkezett be a szövetséghez, de például a várhatóan teljes létszámú csapattal érkező azeri és török válogatott jelentősen megduzzasztja majd a mezőnyt.

 

Nagyjából 300-350 vendégünk lesz az Eb-n, amelyre állami segítség nélkül pályáztunk, s amelynek fővédnöke Pintér Sándor belügyminiszter – mondta Csötönyi, aki hozzátette, a szövetség két új ringet vásárolt annak érdekében, hogy minél sikeresebben bonyolítsa le az Eb-t. – Komoly anyagi vonzata volt ennek, de az EUBC elvárása az AIBA minősítésű szorító használata, amelyet természetesen a későbbi versenyeinken is használni fogunk.

 

Nagyon fontos korcsoport ez a kategória, hiszen itt korábban komoly lemaradásban voltunk a nemzetközi mezőnnyel szemben, de a sportágfejlesztési támogatásnak is köszönhetően növekszik a magyar boksz bázisa a fiatalok körében. A diákolimpián idén rekordszámú nevezés volt.

Feladatunk, hogy megfelelő versenyeztetéssel utolérjük az élvonalat – folytatta az elnök, aki kiemelte, hogy idén már 21 úgynevezett pofonpartit rendeztek a régiók, komoly versenylehetőséghez juttatva a legifjabb korosztályt is. – Tűz, tudás, akarat. Ezt látjuk majd Keszthelyen fiataljainktól.

 

A MÖSZ elnöke megjegyezte, remélik, hogy feltöltődik az a korosztály, amelyből 2020-ig szeretnének kinevelni eredményes öklözőket. Csötönyi a hazai versenyzőkkel szemben támasztott elvárásokról azt mondta, a szövetség legalább két érem megszerzését tűzte ki célul.

 

Dr. Kovács László szövetségi kapitány arról beszélt, hogy kontinensviadalon való szereplés egyrészt a tapasztalatszerzés miatt előnyös, másrészt ezzel is tudják biztosítani azt a mérkőzésszámot, amely a nemzetközi versenyekre történő felkészítés fontos része az utánpótláskorú sportolóknál. „A felkészítő szakemberek nagyon komoly munkát végeztek, de az ilyen fiatal versenyzőknél hétről hétre ugrásszerű lehet a fejlődés, így az Eb-n induló csapatot csak az utolsó hetekben jelöljük ki. Körülbelül egy-másfél hét múlva 28 fős csapat vonul edzőtáborba, két héttel a verseny rajtja előtt pedig már csak azok maradnak a keretben, akik tényleges elindulnak majd az Eb-n. Fontos a keszthelyi Európa-bajnokság az utánpótlás számára.”

 

A sajtótájékoztatón Fazekas József, az eseménynek helyt adót keszthelyi Hotel Helikon igazgatója elmondta, hogy örömükre szolgál számukra az esemény házigazdájának lenni. „Mindent megteszünk a siker érdekében. Örülünk, hogy Keszthely ismét visszatér a sportág vérkeringésébe” – jelentette ki az igazgató, aki hozzátette, miszerint megfelelő edzés, pihenési és kikapcsolódási lehetőségekkel várják az Eb-re érkezőket.