Készen áll a csapat

Október 11-27-ig Kazahsztán ad otthont az idei felnőtt férfi ökölvívó világbajnokságnak, melyre a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) teljes létszámú csapatot nevezett, azaz mind a tíz súlycsoportban izgulhatunk a minél jobb szereplésért.

Férfi felnőtt válogatottMindig nagy várakozás előzi meg a felnőtt világbajnokságot, s ez most különösen igaz, hiszen az idei esztendőben a magyar ökölvívók – a különböző korosztályos világversenyeken – nagyon jól szerepeltek. A válogatott versenyzők az elmúlt közel két hónapot a tatai edzőközpontban töltötték, melyet csak a törökországi Ahmet Cömert nemzetközi emlékversenyért, valamint a nyitrai Szlovák Nagydíjért szakítottak meg. Ezeken a versenyeken kiemelkedően jól szerepeltek legjobbjaink, Törökországból Nagy Krisztián (56 kg) és Varga Miklós (60 kg) aranyéremmel tért haza, míg északi szomszédunk legjelentősebb nemzetközi seregszemléjén hatan is a dobogó tetejéig küzdötték magukat.

A válogatott a hosszú felkészülés hajrájában is nagy kedvvel végezte a Kovács László szövetségi kapitány által előírt munkát, de természetesen már nagyon várják, hogy útra kelljenek Almaty-ba, a világbajnokság helyszínére. A várakozás nagy, de Kovács László úgy érzi, csapata meg fog felelni az elvárásoknak.

„Nagyon nehéz világbajnokság elé nézünk, hiszen előzetesen 788 ökölvívó indulását jelezték, bár ebben vannak kettős nevezések is, így nagyjából 590 versenyző fog indulni Kazahsztánban” – kezdte a mesteredző. „Nem nehéz kiszámolni, hogy ez súlycsoportonként legalább ötven induló, ami azt jelenti, hogy öt-hat mérkőzéssel lehet valaki világbajnok, illetve érmes. Nagyon nehéz megmérettetés lesz mindenkinek.”

„Jó szereplést várok, de a jó szereplés nem minden esetben azt jelenti, hogy érmet tudunk hozni, hanem hogy a képességeiknek megfelelő teljesítményt mutatnak a fiuk. Önmagunk felülmúlása, extra teljesítmény kell az éremhez, de néhány versenyzőben benne lehet ez a bravúr is”– fogalmazott Kovács László. „Nagyon érdekes felkészülésen vagyunk túl, hisz két komoly nemzetközi versennyel fűszereztük azt. Törökországban és Szlovákiában is nagyon jó állapotban voltak az ökölvívók, sőt, egy kicsit meg is riadtam, hiszen túl jó formát mutattak a srácok. Remélem, ezt a formát és hangulatot sikerült átmenteni a világbajnokságra.”

A kazahsztáni világbajnokság különleges lesz, ugyanis ez az első világesemény, ahol már fejvédő nélkül fognak az ökölvívók sorozatmeccseket vívni. „Arra kellett készülnünk, hogy a fejvédő levétele egy nagy sérülés-kockázati tényező lesz. Sokkal többet kellett foglalkoznunk a védekezéssel. Új dolgot, új technikát nem gyakoroltunk, hanem finomítani, pontosítani kellett az eddigieken. Remélem komolyabb sérülés nélkül bokszolhatjuk végig a világbajnokságot.”

A kapitányhoz hasonlóan Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke sem emelt ki név szerint senkit a csapatból, de mindenkitől helytállást, a képességeinek megfelelő szereplést vár.

„Ebben az évben kétszer kell igazán formába lendülni, a minszki Európa-bajnokságon két érmet szereztünk, Varga Miklós és Harcsa Zoltán révén, számszerűen ezzel a világbajnokságon is kiegyeznék. Még eggyel is” – jelentette ki a szövetség első embere. „Fiatal csapatunk van, a szövetség minden feltételt biztosított a jó szereplés érdekében. Megkapták a lehetőséget a jó szereplésre, de most már minden rajtuk múlik. Vannak éremesélyeseink, de nem szeretnék terhet rakni a versenyzőkre, ezért nem neveznék meg senkit, akitől a kiugró eredményt várok. Az a legfontosabb, hogy akiket le tudnak, és akiknél jobb képességűek, azokat győzzék le. Lehet, hogy valamelyik rutinosabb versenyzőnk, lehet, hogy valamelyik fiatal mutat valamilyen extrát… bármi lehet Kazahsztánban.”

A könnyűsúlyú Eb-bronzérmes Varga Miklós úgy érzi, hogy a formájával minden rendben, elszántan várja a kazahsztáni világbajnokságot. „Úgy érzem, készen állok, a súlyom is kiválóan alakult, de ez nem csoda, hiszen hosszú felkészülésen vagyunk túl. Készen áll a csapat, készen állok én is, már csak egy kis finomhangolás, és jöhet a világbajnokság. Szeretnék minél több mérkőzést nyerni.”

A másik minszki Eb-bronzérmes, Harcsa Zoltán (75 kg) is kiváló állapotban várja az utazást. „Nagyon jól érzem magam, és jó szereplést várok magamtól. Szeretnék előrelépni, éremben gondolkodom, de felelőtlenség lenne, ha egy esetleges érem színéről beszélnék” – fogalmazott az előző vb-n pontszerző helyen zárt versenyző, akinek az Eb-n megsérült keze már tökéletes állapotban van.

Harcsa Zoltán bátyja, Harcsa Norbert 81 kg-ban bizonyíthat a világbajnokságon. „Bevallom őszintén, amikor újrakezdtem az edzéseket, még úgy gondoltam, hogy csak jövőre méretem meg magamat a nemzetközi porondon. Hála Istennek, sokkal gyorsabban formába lendültem, mint azt magamtól vártam, és a vezetés úgy döntött, hogy engem visznek a világbajnokságra. Igyekszem ezt a bizalmat meghálálni. Óriási dolog lenne néhány mérkőzést megnyerni!”

„Jó formában vagyok, sérülés és betegség szerencsére egyelőre elkerült” – mondta a korábbi Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg). „Nem volt egyszerű ez a hosszú edzőtábor, de ennek a megfeszített tempónak a világbajnokságon kamatoznia kell. Az a célom, hogy jól bokszoljak, és ha jól bokszolok, akkor kijöhet a lépés.”

Szellő Imre (91 kg) nyáron térdműtéten esett át, így csak a pár héttel ezelőtti nyitrai tornán tért vissza, ahol végül nem talált legyőzőre. A nehézsúlyú ökölvívó a csapat egyik legrutinosabb versenyzője, ráadásul évek óta résztvevőjea WSB csapatbajnokságnak, ahol a bokszolók a kezdetektől felvédő nélkül küzdenek. „Én sokkal jobban szeretek fejvédő nélkül küzdeni, mert kicsit letisztultabb az ökölvívás. Viszont kell idő az átállásra. Én az első öt mérkőzésem közül háromszor úgy megsérültem, hogy varrni kellett. Mindenkinek meg kell tanulnia, hogy mi az, amibe fejvédő nélkül belemehet, és mi az, amibe nem. Szerintem hosszútávon mindenkinek jobb lesz!”

AIBA Elit Férfi Világbajnokság

Október 11-27, Kazahsztán, Almaty

A magyar válogatott összeállítása

49 kg: Ungvári István

52 kg: Kalucza Norbert

56 kg: Nagy Krisztián

60 kg: Varga Miklós

64 kg: Vadász András

69 kg: Bacskai Balázs

75 kg: Harcsa Zoltán

81 kg: Harcsa Norbert

91 kg: Szellő Imre

+91 kg: Bernáth István

Szerző: Magyar Ökölvívó Szövetség / Felix Promotion

Fotó: Bilics József Bill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*