Kerényi Ádám: „Az Eb lengyel szezonnyitójára versenyképesek leszünk”

A tavalyi, meglehetősen balszerencsés szezont követően ismét reménykedhet abban a drift háromszoros Európa-bajnoka, Kerényi Ádám, hogy negyedszer is visszajuthat a csúcsra. A Tomracing Motorsport versenyzőjének ugyanis nemcsak elkészült az új autója, hanem már az első teszten is túl van. Ugyan van még mit tenni az új versenygépen, de ha minden a helyére kerül, akkor a lengyelországi szezonnyitóval induló 2016-os Európa Bajnokságon – King of Europe – ismételten az összetett győzelmet célozza meg.

 

– Elkészült az új autód. Mi a különbség a régi és az új versenygép között? – A régi autó egy BMW E36 volt M5 motorral és kompresszorral, míg az új autó egy E46 2JZ Toyota motorral. A két autó között nagyon sok különbség van, mert az új megépítésénél nem kaptunk olyan szabad kezet, mint a réginél. A szigorított szabályok miatt sokkal kevesebb módosítás engedélyezett, mint eddig.

– Mennyi idő alatt készültetek el az új autóval?

– Sok mindent készen vettünk a fent említett okok miatt. Ha nem lehet egyedit készíteni, akkor jó a “kit car” is. Így az autó nagyon hamar elkészült, gyakorlatilag az erre fordított idő hat-nyolc hét volt összesen.

– Annyira gyorsan elkészültetek, hogy már tesztelni is volt időtök. Hol volt az idei premier?  – A múlt héten voltunk már Brezován a gokart pályán, és Máriapócson a Rabócsi-Ringen. Sajnos nem ment minden zökkenőmentesen, így kell még egy kis idő, amíg minden a helyére kerül.

– Mivel vannak még gondok?  – Az autó nagyon erős és gyors, meglepően nagy tapadás van hátul. Azonban vannak még gyerekbetegségei. A hátra rakott hűtővel és elektromos vízpumpával voltak gondjaink, ezen már túl vagyunk, azonban a hajtáslánccal még foglalkoznunk kell. Az E46 hátsó futóműve alapvetően hasonló az E36-hoz, de mégis más, így egy jó driftbeállításhoz a féltengelyek nem álltak jól, és ennek következtében a driveshaftshop-os féltengelycsukló megadta magát Máriapócson. Az elvi megoldást tudjuk, de sajnos az megint csak nem engedélyezett alakítás lenne, így most keresünk valami kis kibúvót a megoldáshoz.

– Idén egy új, lengyelországi helyszínnel veszi kezdetét májusban az Európa-bajnokság. Hogyan telik majd addig a felkészülésetek? – Ha a már említett féltengely mizériát meg tudjuk oldani, akkor csak a matricázás van hátra. Nem mentem sokat az autóval, de a tapasztalataim alapján jól működik, nagyon kezes, pontos és erős. Lassan készen áll a nemzetközi debütálásra.