Kényelem, stílus, praktikum

Napjainkban nem csak a ruhatárunk, de lakásunk stílusát is gyakran változtatjuk. Egy új függöny, díszpárna vagy asztaldísz sokat tud dobni a szobák hangulatán. Legtöbbünknek a nappali és a háló berendezése a legfontosabb. Ha átalakításáról van szó, a család közösen dönt és ehhez gyakran kérjük profi szakember segítségét is. A fő szempontok: a kényelem, a stílus és a praktikum – derül ki az Arena Fashion Index legfrissebb, őszi kutatásából.

 

Mennyire követjük a friss trendeket? Honnan inspirálódunk? Hogyan varázsoljuk stílusossá az otthonunkat? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Arena Plaza legújabb, lakberendezési trendekkel kapcsolatos felmérésében. Az Arena Fashion Index kérdőívet 2015. október 5. és október 11. között közel 800 divatrajongó töltötte ki.

 

Nemcsak a gardróbunk, az otthonunk is legyen stílusos!

 

A felmérés szerint a legtöbben (60%) figyelemmel kísérjük az aktuális lakberendezési irányzatokat. Ám ha az otthon szépítésére kerül a sor, egyre fontosabb szempont, hogy az adott belső tér mennyire tükrözi egyéniségünket. Az adatokból kiderül, a megkérdezettek döntő többsége (73%) szerint a lakása összhangban van a saját stílusával. Leginkább internetről, online magazinokból és blogokról inspirálódunk (82%), a lakberendezési üzletek kirakatait, berendezett enteriőrjeit vesszük szemügyre (60%), vagy a témával foglalkozó magazinokat lapozzuk át (45%). Nem meglepő, hogy ilyen fontos kérdésekben nem egyedül döntünk: az eredmények alapján az egész családot bevonjuk az otthon szépítésébe (53%), amit aztán lakberendezővel is egyeztetünk (60%).

 

A nappali a lakás ékköve

 

Otthonunk lelke a nappali, a kutatási eredmények alapján leggyakrabban ennek megjelenésébe csempészünk egy kis újdonságot (71%), ezt követi a hálószoba (50%), majd a konyha (36%). Leginkább asztaldíszekkel dobjuk fel a szobát, ezt követik a gyertyák, a párnák és az ágyneműk. A hangulatos dekorációkat a többség (58%) lakberendezési üzletekben vagy nagyobb bútoráruházakban (34%) szerzi be. Bár ötletszerzésre, informálódásra az internetet sokan használják, de az online bútor vagy kiegészítő vásárlás még csak kevesek (7%) számára nyújt alternatívát.

 

Kényelem és stílus mindenek felett

 

Ha otthonunk megjelenésének felfrissítésére, kisebb átalakításra kerül sor, a legfontosabb szempont a kényelem. A dobogó második fokán a stílus áll, vagyis lakásunknak tükröznie kell az ott élők személyiségét. A bronzérmes a praktikum szempontja, az élhető terek megteremtése lett.

Legtöbben a visszafogott, elegáns színeket részesítik előnyben. Legkedveltebbek a barnás árnyalatok, a földszínek: a bézs, a szürke, a fehér és a drapp.

Otthonunk illata ugyanolyan védjegy, mint saját parfümünk. A kutatásból kiderült az is, hogy az illatgyertyák a legnépszerűbbek (60%), de sokan (30%) az elektromos illatosítókat kedvelik.