Kenus Iskola Törökbálinton

Kolonics György Kenus Iskola nyílhat akár már ebben az évben Törökbálinton. Csütörtökön a helyi önkormányzat képviselő-testülete teljes mellszélességgel, 11-0 arányban támogatta a kenus iskola létrejöttét. Az új utánpótlásnevelő-bázis megálmodója Koló olimpiai bajnok párja, Horváth Csaba és a szintén kenus Buday Mátyás.

Elérhetővé tenni a kajak-kenu sportot a Zsámbéki-medence 10-12 éves korosztálya számára, hatékonyan közreműködni az egyik legsikeresebb olimpiai sportág utánpótlás-nevelésében és olyan követendő példaképpel segíteni a fiatalok testi és lelki fejlődését, mint amilyen Kolonics György olimpiai bajnok kenus volt. Röviden ez vezérelte Horváth „Indián” Csabát, valamint Buday Mátyást, akik több mint 1 éve dolgoznak azért, hogy létrejöjjön az új vízitelep.

A kenus iskola, ideális, már-már idilli környezetbe, a Zsámbéki-medence „középpontjába”, Törökbálint, Biatorbágy, Budaörs és Zsámbék szomszédságába, a Tó-Parkba települ.  Az utánpótlás-nevelő központ létrehozását Törökbálint önkormányzata mellett a terület és a vízfelület gazdája, a Purple Star Menedzsment Kft. is támogatja. A tulajdonos szándéknyilatkozatban vállalta, hogy hosszú távra biztosít helyet a környékbeliek számára a vízi sportoláshoz.

„Az akár versenypálya kialakítására is alkalmas vízfelület ideális az utánpótlás-nevelésre, de a rekreációs tevékenységek számára is – meséli a kenus iskola egyik atyja, Buday Mátyás. Elsődleges célunk a kajak-kenu sport népszerűsítése és az utánpótlás-nevelésben való közreműködés, de miután vízitelepünk egy hangulatos parkban kap majd helyet, így számítunk arra, hogy lesz igény a hobbi szintű sportolásra, sárkányhajózásra is. Ez pedig bevételeket hozhat nekünk, amelyet szintén az utánpótlás-nevelés fejlesztésére szeretnénk fordítani, együttműködve a Kolonics György Alapítvánnyal.”

A sportiskola a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tagszervezeteként kíván működni, ezért a szövetség támogatását is élvezi. A sportág stratégiai célja, hogy olyan régiókat is elérjen, ahol eddig nem volt jelen a kajak-kenu, és a Zsámbéki-medence éppen ilyen területnek számít.

„Az a vidék az egyik legnépesebb és legdinamikusabban fejlődő fővárosi agglomeráció, ennek ellenére az itteni gyerekeknek eddig nem sok esélye volt a mi sportágunkat űzni – mondja Csabai Edvin, az MKKSZ szakmai igazgatója. Éppen ezért nagyon örülünk neki, hogy egy ennyire könnyen elérhető helyen, buszmegálló és vasútállomás közelében kenus iskola létesül. Ez a vízitelep nemcsak az igazolt versenyzőknek lesz jó terep, hanem a környékbeli általános iskolák is szervezhetnek ide kihelyezett testnevelésórákat és a helyi lakossági rekreációs céljait is szolgálhatja.”

Ha a támogatók rendelkezésre bocsájtják az ígért forrásokat, akkor a Kolonics György Kenus Iskolában már az idén megindulhat a szakmai munka. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pedig továbbra is országszerte kutatja azokat a helyszíneket, ahol eddig nem volt jelen a sportág. Tárgyalások folynak olyan nagyvárosokkal is, mint Hatvan, de olyan kisebb településeken, mint a Váchoz közeli Acsa, Csővár és Püspökhatvan is létrejöhet a közeljövőben kajak-kenu egyesület.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*