Kensington: szinte hazai pályán a Szigeten

Fantasztikus, hogy a Sziget fesztiválon ennyi holland előtt játszhatunk, szinte olyan, mintha otthon lennénk – mondta Eloi Youssef, a Kensington frontembere, valamint Jan Haker basszusgitáros kedden az MTI-nek.

 Eloi Youssef, a holland Kensington zenekar frontembere interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Sziget Fesztivál nulladik napján, 2015. augusztus 11-én. MTI Fotó: Marjai János

Eloi Youssef, a holland Kensington zenekar frontembere interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Sziget Fesztivál nulladik napján, 2015. augusztus 11-én. MTI Fotó: Marjai János

    Hollandia aktuális rockkedvence, a négytagú utrechti Kensington 18 óra 30 perckor lép színpadra az akár 17 ezer néző befogadására is alkalmas A38 sátorban.
    “2013-ban egy jóval kisebb helyen, a Holland meets Hungary színpadon már zenéltünk a Szigeten, és bár nem volt túl nagy a hely, elképesztő tömeg gyűlt össze. Nem túlzok, az volt talán a Kensington történetének legjobb koncertje, nemcsak a közönség volt őrült, mi is azok voltunk, valahogy óriási energiák gyülemlettek fel. Remélem, most is hasonló lesz a helyzet az A38 sátorban” – mondta Eloi Youssef énekes-gitáros a koncert előtt.
    Kiemelte, hogy egy holland zenekarnak a sok holland néző külföldön különös élményt jelent. Hozzátette: a holland rajongók otthon kevésbé felszabadultak, nem engedik el magukat annyira, viszont szeretnek nyáron külföldi fesztiválokra menni, ahol szinte rájuk se lehet ismerni, olyan lelkesek.
    Jan Haker hozzátette, hogy a nagy hőség is elviselhető, ha ennyien kíváncsiak rájuk.
    A gitárközpontú, indierockzenét játszó Kensington 2005-ben alakult, és eddig három stúdióalbumot jelentetett meg: a Borders 2010-ben, a Vultures 2012-ben, a Rivals 2014-ben került piacra. A zenekar gyorsan népszerű lett Hollandiában, az európai ismertséghez a turnék mellett az is hozzájárult, hogy többször fellépett az Eurosonic fesztiválon – amely amúgy szintén Hollandiában van, Groningenben. A kvartettben Youssef és Haker mellett Casper Starreveld gitározik és vokálozik, Niles Vandenberg pedig dobol.
    Mint Youssef és Haker elmondta, ha jut idejük zenehallgatásra – és a turnébuszon, repülőn általában jut -, akkor igyekeznek az övékétől eltérő műfajokat és stílusokat megismerni. “Szeretjük például a Foalst meg a Tame Impalát, de mostanában leginkább az új Maccabees-album, a Marks to Prove It című anyaga szól, hihetetlen lemez. Sajnos nem látjuk őket csütörtökön a Szigeten, mert vissza kell utaznunk Hollandiába” – fűzte hozzá a frontember.
    Jan Haker az MTI kérdésére kitért arra, hogy ősszel belevágnak egy új album készítésébe, de a munkálatok valószínűleg áthúzódnak 2016-ra.
    A dobos kisebb kézsérülése miatt maradt el Kensington tavaly novemberi budapesti koncertje az A38 hajón, a csapat azonban idén háromszorosan is pótol: februárban felléptek az A38-on, novemberben újra fognak, a kettő között pedig most a Sziget fesztivál. “Mindig imádunk idejönni, hiszen szerencsére magyar rajongóink is vannak szép számmal” – mondta Eloi Youssef.
    Niles Vandenberg kézsérülése idején Pestre ugyan nem jöttek el tavaly novemberben, az MTV EMA Awards gálán (a díjat másodszor vehette át a Kensington, mint a legjobb holland zenekar) viszont ott voltak Glasgow-ban, például egy közös fotón pózoltak David Hasselhoff-fal, a Knight Rider- és a Baywatch-filmek sztárjával. “Sok híresség jött és ment; amikor megláttuk, annyit mondtunk: wow! Muszáj volt közös képet csinálni, pláne, hogy elhívott minket a televíziós showműsorába” – mondta végül Eloi Youssef.

Forrás:MTI