„Keleti nyitás”: új közvetlen vasúti járatok Bécs és Kelet-Magyarország között

A Magyar Turizmus Zrt. éves kiemelt szakmai rendezvényén, az október 2-án Bécsben tartott turizmusnapon jelentették be, hogy az idei téli vasúti menetrend életbe lépését követően immár közvetlen nemzetközi vonatjárat köti össze Bécset, hazánk második legnagyobb városával, Debrecennel.

Az MT Zrt. ausztriai külképviseletének stratégiai célja, hogy Kelet-Magyarország is egyre jobban felkerüljön az osztrákok utazási térképére, s ezáltal ismert és kedvelt úti céllá váljon. Ennek érdekében, pont három évvel ezelőtt, az első Nagy Magyar Turizmusnapon, Debrecen város és az ÖBB képviselőinek találkozóján merült fel az ötlet, hogy közvetlen vasúti összeköttetés létesüljön a két város között. „Három év alatt az elképzelés valóra vált, s az osztrák beutazás szempontjából megvalósulhat a magyarországi „keleti nyitás”: az osztrák turisták számára Kelet-Magyarország évről-évre jobban elérhető és kedveltebb desztináció” – olvasható Ausztria vezető turisztikai szaklapjának, a TAI beszámolójában a vasúti járatnyitás kapcsán. Ez év végétől Debrecen mellett Kecskemét is elérhető lesz vonattal Ausztriából átszállás nélkül, ami tovább növeli a két ország között vendégforgalmat. Az ÖBB illetékesének a Nagy Magyar Turizmusnapon bemutatott prezentációja letölthető innen: http://tourismustag2014.visit-hungary.at/pdf/04_OBB.pdf. Ausztriában egyébként egyre népszerűbb közlekedési forma a vonatozás, s mára e területen az osztrákok listavezetői az EU-s államok körében készült statisztikáknak. Tavaly az osztrákok személyenként 1425 kilométert utaztak vonattal, s ezzel megelőzték az eddig a lista élén álló Franciaországot (1400 kilométer). A harmadik helyen Svédország (1235 kilométer), a negyediken Dánia (1215 kilométer), az ötödiken pedig Németország (1085 kilométer) áll. Magyarország a táblázat 9. helyén foglal helyet, évi 790 kilométer/lakos aránnyal.

Magyarország népszerűsítése érdekében az MT Zrt. bécsi képviselete évek óta stratégiai együttműködés keretében dolgozik együtt az ÖBB Railjet projekt-igazgatóságával. Az összefogás jegyében legutóbb például szeptemberben, több héten keresztül Ausztria legnépszerűbb napilapjainak (Österreich, Heute) olvasói informálódhatnak turistacsalogató PR cikkekből arról, hogy a budapesti 4-es metró átadásával tovább rövidült a két főváros közötti utazási idő. Bécs belvárosából Budapest centruma az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően immár 2 és fél óra alatt elérhető. Az osztrák nagyvárosokat Budapesttel összekötő railjet-komfortvonat naponta hétszer teremt közvetlen oda-vissza kapcsolatot a két ország között.

Az ugyancsak a két társaság együttműködésben készült,  „Mit den ÖBB nach Ungarn” (ÖBB-vel Magyarországra) című információs füzetben a két országot érintő valamennyi EURegiós, InterCity és EuroCity (railjet) vonatjárat menetrendje fellelhető. A jegyárak mellett az Ausztriából vonattal elérhető hazai települések turisztikai programajánlója és a látnivalók leírása is megtalálható a kiadványban. A brosúrák 20.000 példányban készültek: az ÖBB valamennyi érintett vasútállomásán, információs irodákban, illetve a jelentősebb utazási irodákban is kihelyezték. Az MT Zrt. ausztriai képviselete ezen kívül nagyközönségi vásárokon, 30-40 egyéb rendezvényen és workshopon, valamint információs irodájában terjeszti az infó-kiadványokat. Az MT Zrt. és az ÖBB együttműködése alapján rendszeres nyereményjátékokon, hírleveleken, közös hirdetési akciókon keresztül invitálják a turistákat Magyarországra. Az év elejétől február közepéig például az ÖBB és az MT Zrt. közösen népszerűsítette Budapest téli turisztikai kínálatát. Salzburg, Linz, St. Pölten és Bécs pályaudvarain digitális hirdetőoszlopokon megjelenő hirdetések hívták fel a figyelmet arra, hogy az Ausztriából vonattal könnyen elérhető Budapesten, meleg és gyógyító fürdők, valamint a téli kampány (www.budapestwinter.com) keretében ingyenes szállodai szoba várja a legalább három napra érkező vendégeket.