Kedvezőbb kamatozással juthatnak hitelhez a gyógyszerészek a Patika Hitelprogramban

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben módosítja a Patika Hitelprogram feltételeit annak érdekében, hogy a gyógyszerészek kedvezőbb feltételek mellett szerezhessenek tulajdonrészt a patikákban. A korábbi 3 százalék helyett 1,5 százalékos kedvezményes éves kamat mellett lesz igényelhető a hitel, a felvehető összeg pedig 60 millióról gyógyszerészenként 150 millió forintra nő. A hitelprogram módosításának célja, hogy a gyógyszerészek patikai tulajdonrésze a jogszabályi előírásoknak megfelelően jövő januártól meghaladja az 50 százalékot.

Az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 részeként, a Patika Hitelprogram keretében juthatnak hozzá a gyógyszerészek kedvezményes kamatozású hitelhez, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma kamattámogatást nyújt. A vonatkozó törvény előírja, hogy 2017. január 1-jétől a gyógyszerészi tulajdoni hányad meg kell, hogy haladja az 50 százalékot a hazai gyógyszertárakban. Ennek teljesítése érdekében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma indokoltnak látta az MFB Vállalkozásfinanszírozási Program 2020 10.3. hitelcéljaként elérhető Patika Hitelprogram kedvezőbb ügyfélkamattal, és az eddigi tapasztalatok alapján továbbfejlesztett feltételekkel történő módosítását.

A Kormány döntése nyomán a kamattámogatás mértéke a Patika Hitelprogram keretében nyújtott hitel ügyleti kamatának a korábbi 3%-ról évi 1,5%-ra történő csökkentéséhez szükséges összeg. Emellett az ügyfelenként felvehető maximális hitelösszeg 60 millió Ft-ról 150 millió Ft-ra emelkedik, és az egy hitelcéllal érintett gyógyszertár tekintetében 1 helyett már legfeljebb 3 gyógyszerész hiteligénylése nyújtható be. A hitel maximális futamideje tíz év, egy év türelmi idővel, a saját forrás mértéke a megvásárolandó tulajdonrész vételárának legalább 10%-a kell, hogy legyen.

Fontos, hogy annak a patikusnak is lesz lehetősége áttérni az új, kedvezőbb konstrukcióra, aki a Patika Hitelprogram keretében a korábbi feltételek mellett vett igénybe hitelt.

A Patika Hitelprogram módosított feltételeit a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. még július közepén meghirdeti, a gyógyszerészek ezt követően igényelhetik a kedvezőbb feltételekkel elérhető hitelt.