Katonai pompával köszöntötték “hivatalos” születésnapja és platinajubileuma alkalmából a brit uralkodót

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg csütörtökön Londonban a 96 esztendős II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapját és platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját.

 

    A világ legidősebb és leghosszabb ideje, 1952 óta regnáló uralkodójának hivatalos születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.
    A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.
    VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.
    Az elgondolás ezúttal bevált: London népe kellemes kora nyári, zömmel napos időben köszönthette uralkodóját a csütörtöki kettős ünnepen.
    A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.
    II. Erzsébet királynő először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében.
    A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta mindig jelen volt a ceremónián.
    A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték, tavaly és tavalyelőtt pedig a koronavírus-járvány miatt csak igen szűk körben, a királynő windsori rezidenciáján, közönség nélkül tartották meg a parádét.
    Csütörtökön viszont 1500 katona és 400 fős katonazenekar részvételével, két év kihagyás után újból teljes pompájában, több százezres tömeg jelenlétében megtartották a többórás díszszemlét.
    A rendezvény egyúttal a brit uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából szervezett négynapos ünnepségsorozat első nagyszabású eseménye is volt.
    Az angol-brit monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mégpedig úgy, hogy a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos országos munkaszünetet csütörtökre helyezte át, és pénteket rendkívüli munkaszüneti nappá nyilvánította.
    A királynő a korábbi években díszes hintóban utazott a Buckingham-palotából a Trooping the Colour helyszínére, a palotától egy mérföldnyire lévő lovastestőrségi laktanya, a Horse Guards Parade gyakorlóterére.
    Ezúttal azonban – az udvar indoklása szerint mozgásproblémái miatt – a palotában maradt, és a laktanyánál elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly legidősebb fia, Vilmos herceg képviselte a királynőt.
    A parádén az Egyesült Királyság három majdani uralkodója is jelen volt, hiszen Károly és Vilmos mellett Vilmos és felesége, Katalin hercegnő három gyermeke is részt vett az ünnepségen, köztük György herceg, Vilmos és Katalin legidősebb fia, aki édesapja trónra lépése után szintén trónörökösi rangra emelkedik majd.
    A díszszemle után a Buckingham-palotánál is díszes őrségváltást tartottak, és ezt II. Erzsébet királynő családtagjai társaságában a palota híres teraszáról tekintette meg, csakúgy, mint a brit királyi légierő (RAF) gépinek tisztelgő átrepülését.
    Az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából a RAF 70 repülőgépe és helikoptere repült át a palota felett, a többszázezres ünneplő tömeg egetverő üdvrivalgása közepette.
    Az erkélyen megjelent családtagok közül ugyanakkor most első ízben hiányzott a királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg, aki tavaly áprilisban, századik születésnapja előtt néhány héttel elhunyt.
    A királynő és férje 73 évig élt házasságban, ami szintén rekord a brit monarchia történetében.
    II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon.
    II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke az eddigi tizennégy közül Winston Churchill, a világháborús győző volt.
    Az utóbbi negyedszázad öt brit miniszterelnöke közül négy – Tony Blair, David Cameron, Theresa May, és a jelenlegi kormányfő, Boris Johnson – már II. Erzsébet királynő trónra lépése után született, és a Blairt követő Gordon Brown is csecsemő volt még, amikor Erzsébet nem egészen 26 évesen, édesapja halálának pillanatában trónra lépett.

MTI