Kárász és Kozák szétlövésre készülődhet

Kárász Anna már két győzelemnél jár a szolnoki második világbajnoki válogatóversenyen, hiszen az 500 egyes sikere után 200 méteren is legyőzte Kozák Danutát, így ebben a számban szinte biztos, hogy lesz szétlövés. Szombaton azonban több egység is megváltotta milánói repülőjegyét.

Pénteken trónfosztást láthatott a szolnoki második világbajnoki válogatóverseny közönsége: Kárász Anna legyőzte a K-1 500 méter olimpiai és világbajnoki címvédőjét, Kozák Danutát, s ezzel el is nyerte az indulási jogot a milánói világbajnokságra. A megelégedettség érzése azonban nem telepedett rá a szegediek fiataljára, hiszen szombaton reggel kétszáz egyesben újabb bravúros eredményt szolgáltatott, ismét megelőzte nagy riválisát, akivel szétlövésen döntenek majd a világbajnoki indulás jogáról.

„Pedig reggel egy kicsit elcsúszott a napom, későn szálltam vízre, de úgy látszik kétszáz méteren ez nem rossz taktika, mert egyrészt felpörgetett, ugyanakkor nyugodt is voltam. Az első válogató tapasztalatai után most nagyon koncentráltam a rajtra, ami szerintem nagyon jól sikerült és végig jó csapásszámmal tudtam menni. A célban nem éreztem, hogy én nyertem, a kétszáz méter ebből a szempontból mindig csalóka, de nagyon örülök, hogy megvan ez a győzelem. A szétlövésre nagyon jó érzésekkel készülődök, nincs bennem stressz, inkább ajándékként fogom fel a lehetőséget, és bízom benne, hogy újra sikerül majd győznöm” – mondta Kárász Anna.

A harmadik helyen a győriek háromszoros olimpiai bajnoka, Douchev-Janics Natasa zárt, aki a pénteki előfutamok alapján jobb eredményben reménykedett.

„Valóban jobbra számított, az első válogatóhoz képest gyorsultak a lányok, ez a futam nem úgy alakult ahogyan szerettem volna. A rajtot jól elkaptam, de igazából semmire sem tudom fogni ezt a harmadik helyet csak arra, hogy lassú voltam. Kevés edzés van bennem. Kell még egy év, hogy utolérjem magam. Most már csak azt tudom mondani, hogy a párost szeretném jól megcsinálni” – magyarázta Douchev-Janics Natasa, aki nem sokkal később fölényes győzelmet aratott K-2 200 méteren fiatal párjával, Homonnai Lucával: nyolc tizedet vertek Kárász Anna és Fazekas-Zur Krisztina duójára.

„Nagyon boldog vagyok, bíztam benne, hogy nem kell még szabadságra mennem – mondta Douchev-Janics Natasa, aki az ifjúsági válogató után talált rá Homonnai Lucára. – Lucának korához képest átlagon felüli a gyorsasága, és fejben is olyan, mint amilyen én vagyok, ezért ajánlottam fel neki, hogy készüljünk együtt.

„Amikor megkaptam Natasa facebook-üzenetét, megfordult velem a világ. Nagyon örülök ennek a közös munkának. Most elmegyek az ifjúsági világbajnokságra, aztán folytatjuk a közös felkészülést” – tette hozzá Homonnai Luca.

A 200 méteres távon több világbajnoki indulás is eldőlt.

C-1 200 méter a szegedi viadalhoz hasonlóan Hajdu Jonatán győzött Lantos Ádám és a C-2 1000 méter világbajnoki indulója, Vasbányai Henrik előtt.

„Éreztem Lantit és Henriket, hogy jönnek mellettem, és nem azért engedtem ki a végén, mert úgy gondoltam, hogy megtehetem, hanem azért, mert nagyon elfáradtam a végére” – magyarázta a Dunaferr versenyzője.

És hogy mit keresett Vasbányai Henrik a sprinterek között?

„Már jó régen megkért rá, hogy indulhasson kétszáz méteren egyesben és párosban is. Számára ez egy kis játék, gyorsítás, amit nagyon élvez” – árulta el Oláh Tamás.

Párosban a Lantos Ádám, Nagy Péter duó állhatott fel a dobogó legfelső fokára, és ezúttal már ők is elégedettek voltak a teljesítményükkel.

„Az első válogatón még voltak kisebb hibáink, mert az idény elején mindketten az egyesre készültünk. Még van mit csiszolnunk a közös mozgáson, mert itt a sprint távon milliméterek döntenek. Eddig egy negyedik és egy ötödik helyünk van Lantival világversenyről, most Milánóban már szeretnénk a dobogóra állni” – magyarázta Nagy Péter.

A hölgyeknél C-1 200 méteren ismét Takács Kincső diadalmaskodott, meglehetősen szoros versenyt vívtak csapattársával, Balla Virággal.

„Tudtam, hogy nagyon éles lesz ez a meccs, mert együtt edzünk és minden edzésünk ilyen. Próbáltam csak a saját pályámra, a technikámra koncentrálni, arra, hogy hosszabban evezzek, mert tudtam, hogy így tudok nyerni” – mondta Takács Kincső.

Férfi K-2 200 méteren Tótka Sándor és Molnár Péter párosa duplázott, így ők is rajthoz állhatnak Milánóban. A bakui Európa Játékok bronzérme után akár kötelező feladat is lehetett volna számukra ez a győzelem, de…

„Sosem szeretem a kötelező dolgokat, világ életemben lázadó típus voltam – viccelődött Molnár Péter. – Az igazság az, hogy jól mentünk, de pont most éreztem egy kis bizonytalanságot. A pénteki előfutamban egy maximumon evezett száz méter után volt rá lehetőségünk, hogy egy kicsit lazábbra vegyük a második százat. Lehet, hogy pont ez zavart meg, mert nem szeretek úgy kiszállni, hogy nem a maximumot nyújtottam.”

„És nekem még van mit csiszolnom a végén – árulta el Tótka Sándor -, de biztos vagyok benne, hogy Milánóra minden összeáll.”

„De most vigyorogjál már, mert kijutottunk a világbajnokságra” – lökte oldalba társát Molnár.

Az 1000 méteres távon férfi K-1-ben Kucsera Gábor nyert, pedig a pénteki középfutam során ő volt az, aki csak a legjobb harmadik idővel került be a fináléba. Ezúttal csapattársát, Kugler Attilát és a honvédos Noé Milánt győzte le.

„Állítólag nagyon beragadtam a rajtnál, pedig én nem éreztem, hogy rossz lett volna. Egy biztos: ez a döntő sokkal nyugodtabb volt, mint a középfutamom. Próbáltam nem hajkurászni a többieket, hanem magamra, a saját pályámra, a saját technikámra koncentráltam és a végén akartam nagyot menni. Tényleg méterről-méterre jöttem fel, amikor kellett akkor vezettem, bár a vége így is necces lett, mert úgy éreztem bent vagyok a célban, és előbb kiengedtem, mint kellett volna” – mondta Kucsera Gábor

Férfi C-1 1000 méteren Ludasi Róbert tanítványa, Kiss Tamás lett az első (ebben a számban a védettséget élvező Vajda Attila szerepel Milánóban) Sarudi Pál és Varga Dávid előtt, s ezzel a sikerrel ő is bekerülhetett a Milánóban szereplő kenu négyesbe.

„Az utolsó száz méteren már csak a szívem vitt előre. Nagyon nehéz év van mögöttem, és ez volt az egyetlen esélyem, hogy bekerülhessek a csapathajóba. Éreztem, hogy a végén Sarudi Pali jön fel rám, maximum tíz centi maradt az előnyömből. Ebben az idényben egészségi gondjaim miatt voltak nagy mélypontjaim, kedden úgy nézett ki, hogy nem fogok tudni ezen a versenyen indulni, de szerencsére megkaptam a sportorvosi engedélyt, és éltem a lehetőséggel” – mondta Kiss Tamás.