Karácsonyi vásárváros Budapest

Ha csak a Kálvin tértől a Deák és az Erzsébet téren át a Bazilikáig, s ha még bírja, a Vörösmarty térig sétál az ember, nem hisz a szemének: úgy látja, Budapest központja maga egy gyönyörű karácsonyfa lett! Az egész városrész hó és fogvacogtató mínuszok nélkül is igazi karácsonyi hangulatot áraszt, nem véletlen, hogy alig lehet haladni a boldogan, néhol, szerencsére megbocsátható mértékben, kissé kótyagosan hullámzó tömegben.

Aki még nem fáradt el az Ezüstvasárnapi és az Aranyvasárnapi nézelődésben, ajándékvásárlásban, evésben-ivásban, annak felhívjuk a figyelmét arra, hogy az Adventi Ünnep a Bazilikánál január 2-ig, a Szabad Tér Színház a Városháza parkban január 3-ig, a Vörösmarty tér programjai pedig január 6-ig várják az érdeklődőket.

A Vörösmarty tér hagyományosan nem akármilyen színvonalú kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékek vásárát kínálja. Az Európa elitjéhez tartozó karácsonyi forgatag kiállítóit évek óta szigorú minőségi követelmények alapján szakmai zsűri választja ki. Minden nap koncertek is hallhatók, a kicsiket pedig gyerekelőadások, kézműves játszóház szórakoztatja nemezeléssel, kosárfonással, gyertyaöntéssel, gyöngyfűzéssel, mézeskalácssütéssel.

A Városháza park üvegházában nem primőr zöldségeket és gyümölcsöket szüretelhetünk, hanem bábszínházi előadásokat, kortárs zenés irodalmi esteket, gyerekkoncerteket, betlehemeseket nézhetünk.

A Szent István-bazilikánál ebben az évben először az egész Zrínyi utca is beszállt a gasztronómiai ínyencségek kínálatába. A szemkápráztató helyszínen – esténként háromdimenziós fényfestés diszíti a Bazilika homlokzatát – iparművészeti vásár és korcsolyapálya is rendelkezésére áll azok számára, akik nem egyedül egy sötét szobában gubbasztva akarnak ünnepelni.

 

Horváth Gábor Miklós