Karácsonyi Kata történelmet írt!

Az OXXO Life mindössze hétéves sakkversenyzője az idősebb fiúk között bizonyított

Április 26-28. között Szombathelyen került megrendezésre az idei Országos Csapat Diákolimpia Döntő. Az alsós fiú kategóriában 26 csapat mérte össze tudását – köztük az OXXO Life által támogatott ifjú versenyzővel, Karácsonyi Katával.

Karácsonyi Kata

Karácsonyi Kata

A diákolimpiai versenysorozat az ifjúsági sakkozás egyik legjelentősebb eseménye. Országszerte évről évre kb. 15-16 ezer fiatal nevez be a versenyre, ennyi indulóval talán csak a foci büszkélkedhet. Ez is jól mutatja a sakk egyre növekvő népszerűségét a gyerekek, fiatalok körében.

 – Büszke vagyok, hogy iskolámat,a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolát képviselhetem. A csapatot Bátyámmal, Gellérttel és iskolatársammal, Kovács Gábor Etelével alkotjuk, s tudom, hogy minden tudásomat ki kell adnom magamból ahhoz, hogy célunk, a dobogós hely valóra válhasson. Egy kicsit azért izgulok, nehogy én húzzam le a csapat teljesítményét – osztotta meg érzéseit a hétéves Kata az első forduló előtt.

Kata félelme némileg indokolt is volt, hiszen nem megszokott, hogy egy lány helyet kap a fiúk csapatában, pláne úgy, hogy elsősként negyedikes-ötödikes fiúkkal kell mérkőznie. De ahogy teltek-múltak a fordulók, úgy játszhatott Kata egyre nyugodtabban, hiszen a harmadik forduló után 9 partiból 8.5 ponttal már az élen álltak, s hiába tapadt rájuk a legnagyobb rivális, a szegedi Tisza-parti iskola csapata, az első helyet már nem engedték ki a kezükből. Kata mindent megtett csapata sikeréért. Rendkívüli teljesítményét jól mutatja az a tény, hogy a Diákolimpiák történetében most fordult elő először, hogy olyan csapat szerezze meg az aranyérmet, melyben egy elsős kislány is versenyzett.

A verseny végén Krizsány László nemzetközi mester – aki mindhármuk edzője -, a következőket írta:

 – Én csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a szülői lelkesedés, lelkesítés, a játékosok maximalizmusa, győzni akarása, a befektetett munka, a játékosok által önként vállalt elkötelezettség meghozta, és mindig meg is hozza gyümölcsét. Erre példa Gellért, Gábor és Kata magabiztos, ellenállhatatlan győzelme. Teljes csapatunk és stábunk nevében köszönjük a szülőknek a mérhetetlen áldozatvállalást, a gyerekeknek a fanatizmust, és szívből gratulálunk az Országos Bajnoki címhez!