Kapolcska Program

Márta István kötődése Kapolcshoz annyira erős, hogy nemrég úgy döntött: leteszi az alapjait a Balaton-felvidéki 360 lelkes kistelepülés pezsgő művészeti életének az elkövetkezendő évtizedekre is. Az ötlet kézenfekvő, a 10-14 éves korosztály számára kell kihagyhatatlan nyári programokat szervezni, akik majd boldogan adják át a stafétabotot az újabb és újabb generációknak. Ez a Kapolcska Program. Erről az új kezdeményezéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit a Gellérthegy egyik leghangulatosabb társasházának udvarán.

A Kapolcska Program röviden művészeti tábor és fesztivál gyerekeknek. Kicsit részletesebben azt jelenti, hogy június 17-től hat napon keresztül száz fiatal játékos formában zenei, színházi, néptáncos, kézműves és kommunikációs oktatásban részesül. A csoportok munkáját neves művészek és elismert szakemberek irányítják. Mód nyílik közös alkotások létrehozására és a környék bebarangolására is. Az oktatás befejezése után a táborban három napos fesztivál kezdődik koncertekkel, színházi előadásokkal, táncházakkal, kiállításokkal többek között a Nemzeti-, a Kolibri és a Karzat Színház, a Muzsikás és az Amadinda együttesek, a Republic Vonósnégyes, a Forrás Táncegyüttes, a Készenléti Rendőrség Fúvószenekara tagjainak, valamint Szirtes Edina Mókus és Érdi Tamás zeneművészeknek a közreműködésével.

Márta István a leglényegesebbnek azt tartja, hogy a Kapolcska Program középpontjában a gyerekek és a családok állnak. A táborban a tehetségkutatás- és fejlesztés, a fesztiválon pedig a családi egység erősítése a cél.

A Kapolcska tábor szekciói és vezetői: Népművészeti szekciók (ének, zene, tánc) – a Hagyományok Háza vezető népművelői, Színházművészeti szekció – Végh Ildikó, a Katona József Színház dramaturgja, Komolyzenei szekció – Kovács Zalán László, tubaművész, Kamarazenei és improvizációs szekció – Szirtes Edina Mókus, hegedűművész, zeneszerző, Médiakommunikációs szekció – Papp László, a Szent László Gimnázium média tagozatának vezetője, Kézműves szekció – Bordács Andea, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely vezetője és Szurdi Éva keramikus, Hello Wood demo tábor – Huszár András, alapító Hello Wood. A tábor oktatási programjához csatlakozik június 19-én a Kaláka együttes is! A fesztiválon Krizsán Edith nemzetközi sakknagymester és

Bándy György háromszoros Európa-bajnok malomjátékos igyekeznek beavatni imádott sportjuk rejtelmeibe az érdeklődőket.

Horváth Gábor Miklós