Kamion Európa-bajnokság másodszor

Ragyogó napsütés fogadta már kora reggel a Hungaroringre látogatókat augusztus utolsó hétvégéjén. A tömeg már 10-kor hömpölygött a paddock-ban és lázas tekintetetek vizsgálták a monstrumokat testközelből, köztük sok apróság is lelkesedéssel nézte az óriásokat.

De haladjunk csak sorjában. A Kamion Európa bajnokság  II. magyarországi futama augusztus 26-28-án ismét beköltözött a Hungaroringre, hogy kipróbálhassa az új aszfalt csíkot. A programok már csütörtök délután elkezdődtek a nagyközönség számára: csodás BlancPain GT autók és a kamionok vonultak végig rendőri felvezetéssel a Hungaroringről egészen a 56-osok Teréig, ahol a járművek testközelből is megtekinthetőek voltak. Az idei évben ugyanis a kamionok mellett a Blancpain GT mezőnyét is itt köszönthettük a Hungaroringen, a tíz futamból egyet első alkalommal Magyarországon rendeztek. Így a csodás luxusautókból (Aston Martin, Bentley, Laborghini) már ízelítőt kaphatott a nézőközönség. A kamionok és GT3 autók mellett az Suzuki Europe Cup versenyei tették teljessé a hétvége versenyprogramját.

A média munkatársai és a VIP közönség számára a Ring kapui már pénteken megnyíltak: a programok a versenypályán a bemelegítésekkel és a kamionoztatással kezdődtek meg. Mindenki a magyar versenyző, Kiss Norbert mellett ment volna legszívesebben egy kört, a beosztás azonban véletlenszerű volt. Munkatársunk a szerencsének köszönhette, hogy két kört is Európa bajnokunk mellett tehetett meg és átélhette, ahogy a versenyző a megújult versenycsíkot és az új vetőköveket tesztelte. Iszonyú erők működtették a járművet, a sebességszabályozó alig a célvonal után leszabályozta a sebességet 160 km/ óránál, egy éles sípoló hang kíséretében. A fékek pedig keményen megfogták az öt tonnás járművet, amit a gumik kontroláltak csak igazán az aszfalton.

Szombaton már benépesült a paddock, ahol a nézők figyelmét a kamionok kötötték le. A szerelők teljes nyugalommal a figyelmes tömeg előtt cseréltek kereket vagy mosták le a járművet. A fényképezőgépek és mobilok csak úgy kattogtak, főleg mikor a grid girl-ök is megérkeztek. A programot a Swiftek időmérője nyitotta, majd a kamionok és a BlancPain Gt sorozat autói követtek. Résen kellett lenni, hogy mikor milyen autók, mennyi ideig és milyen céllal köröztek a pályán. Azonban amikor Norbi a célegyenesben volt, azt az egész Ring jól hallotta – a dudák csak úgy fütyültek!

Aznap két kamion futamot is rendeztek, ahol a nézők nagy örömére Norbi mind a két alkalommal a dobogón végzett. A verseny tartogatott izgalmakat bőven: volt helyezkedés, füstölő kamion, kicsúszás és jelentős anyagi kár is: az egyik kamion cockpit oldala konzervnyitó szerűen nyílt ki, miután a kerítés mellett végigszántotta a palánkot. Bár a pilóta már látta a kockás zászlót, de célba sajnos nem ért.  Az első futamot Jochen Hahn nyerte, a kétszeres Európa-bajnok magyar pilóta, Kiss Norbert előtt. Harmadik az Oxxo Racing pilótája, Ryan Smith lett.

A második futamot az egyik hölgy versenyző nyerte. Stephanie Halm nagyszerű versenyzéssel ért elsőként célba, őt Anthony Janiec és Kiss Norbi követte.

A 35 Swift autó is keményen küzdött:  a zömmel hazai versenyzőket felvonultató szériában több kategóriában is hírdettek eredményt. Az 1.6-osok közül végül  Csík János, Bernula István és Forrai Gábor.  Az 1.3-as kategóriát Hefler Róbert nyerte, Zoltán Kevin és Kovács Kolos előtt.

A közönség pedig első alkalommal a BlancPain Gt autókat is meghallgathatta a célegyenesben: csak úgy suhantak a luxusautók a pódium előtt, hangjuk a régi Forma1-es autókat idézte. Küzdelem itt is akadt bőven: a szoros befutó végén az Audik és a Mercedes csapatai örülhettek leginkább a sprint futam céljában.

Enzo Ide, Christopher Mies, (Audi R8 LMS), Tristan Vautier, Felix Rosenqvist, (Mercedes-AMG GT3),Frederic Vervisch, Laurens Vanthoor (Audi R8 LMS).

Vasárnap még több látogató érkezett a Ringre, de az időjárás is felülmúlta a szombati napot. A bemelegítések után a Swift kupa második futama következett, majd a BlancPain GT egy órás fő futamát követhette nyomon a nézősereg. Nagy volt az érdeklődés az ezt követő Kamion EB versenyzőinek autogram osztásánál is – sokan ekkor szembesültek csak azzal, hogy a versenyzők között két hölgy is van! A szombati győztes Stephanie Halm mellett a 31 éve aktív versenyző Ellen Lohr, többszörös Dakar résztvevő és volt DTM futamgyőztes a mezőny másik női tagja.

A paddockban pedig meg sem kellett kérdezni, hogy vajon merre található Norbi boksza, a tömeg mérete elárulta. Ezen a napon is két kamion futamot rendeztek. A harmadik futamban Norbi a poleból indulva ismét a dobogó második fokát szerezte meg, a hazai közönség nagy örömére. Ezt a futamot is Jochen Hahn nyerte, Adam Lacko a harmadik lett.

A BlancPain GT bajnokság fő futamát egy izgalmas, de balesetmentes rajt követte, majd a kerékcserék és a pilótaváltások után a …. Csapata nyerte.

BlancPain vasárnapi futam eredménye Maximilian Buhk, Dominik Baumann (Mercedes-AMG), Enzo Ide, Christopher (Audi R8 LMS), Rene Rast, Will Stevens, (Audi R8 LMS)

A Suzuki Europe Cup vasárnapi első futamát az 1.6-osok között Molnár Bendegúz, Balogh Zoltán és Mészáros Gábor ért először célba. 1.3-as kategóriában pedig Zoltán Kevin nyerte Kovács Kolos, és a meglepetés pilóta, Körmőczi Balázs előtt.

A második futamot magabiztosan Bernula István gyerte, Mészáros Gábor és Molnár Bendegúz között csak két tized döntött az 1.6-osok között.

Fodor Árpád nyert az ezerhármasoknál, Kovács Kolos és Zoltán Kevin előtt.

A hétvége programját a negyedik kamion futam zárta. A legkitartóbb nézők egy izgalmas verseny után abban hiszemben távoztak, hogy Norbi az ötödik helyen zárt. A versenybírók azonban három versenyzőt is időbüntetéssel sújtottak, mert túl gyorsan mentek a rajtnál, így a hivatalos végeredmény szerint Norbert végül harmadik lett. A futamot pedig Adam Lacko nyerte és Anthony Janiec harmadik lett.  A magyar versenyző így négy futamból mind a négyet dobogós eredménnyel zárt, a futamgyőzelem azonban az idén elmaradt. Norbi a remek hétvégének is köszönhetően a bajnokság 3. helyén áll.

A célegyenes tribünje mögött számos program várta a legkisebbeket: volt ugráló vár, mini motorozás, rajzolási és ügyességi játékok, illetve kiállított járművek. 32 ezer néző kísérte figyelemmel a hévégi eseményeket, melyet immár másodszor rendeztek a Hungaroringen, nagy sikerrel.

A Kamion EB jövőre szintén augusztus utolsó hétvégéjén látogat majd el hazánkba.

Cikk: Czárl Adrienn

Fotók: Sződy Szabolcs