Kamion Eb – Kiss Norbert nyerte a vasárnapi első futamot

Kiss Norbert, az OXXO Energy Truck Race Team pilótája nyerte a kamion Európa-bajnokság szezonnyitó, misanói hétvégéjének vasárnapi első futamát.

    20140319_1A 29 éves szombathelyi pilóta kamion Eb-s pályafutásának második elsőfutamos győzelmét aratta, az elsőt tavaly szerezte meg. Ennek azért nagy a jelentősége, mert a nyitóversenyeken magasabb pontszámokkal díjazzák az első hat helyen célba érő pilótákat.
A délelőtti időmérő edzésen Kiss a szombati naphoz hasonlóan nagy fölénnyel, fél másodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót a címvédő német Jochen Hahnnal szemben. Csapattársa, a 17 éves Major Benedek tizedik helyen zárta a kvalifikációt.
Az első futamon Kiss rosszabbul kapta el a repülőrajtot, mint Hahn, de az első kanyarban ennek ellenére megőrizte vezető pozícióját, majd folyamatosan elhúzott üldözőitől. A 12 körös táv felénél már magabiztos, négy másodperces előnnyel vezetett, ezt a leintésig 5.4 másodpercre növelte, azaz nagyon simán győzött. Major a starttól kezdve a 9-10. helyért volt csatában, végül kilencedikként intették le.
A második versenyt a szabályok miatt – az első futam első nyolc helyezettje fordított sorrendben áll fel a rajtrácsra – Kiss a nyolcadik, Major a 10. pozícióból kezdte meg. A startnál Kiss nagyszerűen jött el, az első kanyarkombináció után már ötödik volt, Major közben nyolcadiknak jött fel. Az élen az első hat helyezett szorosan követte egymást, öt körrel a leintés előtt pedig élesedni kezdett a csata, melynek során a spanyol Antonio Albacete “meglökte” Kisst, mindketten megpördültek és visszaestek. Major technikai gondokra panaszkodott, szintén visszacsúszott, végül Kiss a 10., Major a 11. helyen ért célba.
A 2011-ben tragikus körülmények között elhunyt San Marinó-i motorversenyzőről, Marco Simoncelliről elnevezett pályán szombaton Kiss megnyerte a második futamot, az elsőn pedig műszaki hiba miatt ötödik lett. Major előbb kilencedik volt, majd a második versenyt váltóprobléma miatt feladta.
A kamion Eb húsz pilótát számláló mezőnyében az idén hat gyártó, az MAN, a Renault, a Scania, az Iveco, a Freightliner és a Mercedes-Benz képviselteti magát.

Forrás:MTI