Kamatdöntés előtt

Tegnap a Raiffeisen Bank elemzői sajtótájékoztatót tartott “Kamatdöntés előtt” címmel. A legfontosabb hazai és külföldi témákról Török Zoltán vezető elemző, Pálffy Gergely és Blahó Levente elemzők beszéltek.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

Magyarország — Kockázatokkal kikövezett úton

 

Fokozatosan lassul a gazdaság növekedési üteme idén 3%-os 20ló-bari 2,5ip-os GDP bővülésre számítunk. A beruházási oktatás lanyhul- kérdéses mennyire lesznek hatékonyak azok a kormányzati intézkedések (pl. EU források felhasználásának felgyorsítása, hitelezés ösztönzése), melynek célja a kedvezőtlen trend megfordítása. A vállalatok’ egyre növekvő munkaerőhiánnyal küszködnek, erősödik a bérnyomás. A háztartások fogyasztásának bővülése stabil;: pillére a gazdasági növekedésnek. Az egyensúlyi folyamatok megnyugtatóan alakulnak, az infláció jövőre 2% körüli szintre emelkedhet. A jegybanki kamatszint alacsony marad – további kamatvágás sem zárható ki. A forint árfolyamát 2016-ban a 310-320 közötti sávba várjuk.

 

Nemzetközi gazdaság — Eltérő szabálykönyvek

 

Az euró zóna gazdasági fellendülése várhatóan tovább folytatódik, bár a korábban gondoltnál némileg gyengébb ütemben. Az infláció idén várhatóan nagyon alacsony marad, és a következő években is csak fokozatosan emelkedik. Ha tovább romlanak a kilátások, akkor az EKB előre láthatóan hónapokon belül megnöveli a QE program túlerejét. Amerikában a jegybank keresi az alkalmat, hogy végre kamatot emelhessen, de a gazdaság nem akar közreműködni. A fogyasztó vásárol, a munkaerőpiac robosztus, de ennek ellenére infláció nincs a láthatáron. Japánban Abe újabb három nyílvesszővel próbálja meg fellendíteni a gazdaságot, holott az előző három sem talált mind célba. Az infláció itt sem tudja megvetni a lábát. Kínában folytatódnak a szerkezet átalakító reformok, amelyek viszont gazdaságlassító hatásúak. Ezek ellensúlyozására monetáris és célozott fiskális lazítási eszközöket vet be a kormány. Egyelőre korlátozott sikerrel.

 

Tőkepiacok — Kiút keresés

Az EKB további intézkedései, valamint a vártnál kevésbé javuló növekedési kilátások további gyengülés irányába tolják az eurót. Várakozásaink szerint az év hátralévő felében 1,10-1,12 közötti szinteken folytatódik az ÉUR/USD kereskedése. 2016 első felében 1,05, második felében pedig 1,01-ig gyengülhet, tovább az árfolyam. Az év eleji szűk sávú oldalazás után az amerikai részvénypiacok augusztus végén jelentős törést szenvedtek. A negyedik negyedév tipikusan kedvező a befektetőknek a részvény visszavásárlásokkal és az ünnepi vásárlási szezonnal megtámogatva. Ennek ellenére az éves csúcs megközelítése sajnos nincs napirenden. Az esetleges kamatemelés sem jelent komoly veszélyt az árfolyamokra. Az olaj piacán a kínálati többlet és gyenge kereslet miatt nem számítunk trendszerű elmozdulásra. Az év végéig maradhatnak az alacsony árak.