Kalmár Magda-válogatást és A Nyugat lánya-CD-t jelentetett meg az Opera

Kalmár Magda operaénekes felvételeinek válogatása és Puccini A Nyugat lánya című előadás is megjelent CD-n a Magyar Állami Operaház gondozásában a magyar kultúra napja alkalmából.

    Kalmár Magda csaknem fél évszázados operai pályafutása 1967-ben kezdődött, amikor megtalálták olyan emblematikus szerepek, mint a János vitéz Francia királykisasszonya, Az álarcosbál Oscarja, a Figaro házassága Cherubinója vagy A sevillai borbély Rosinája. Az 1970-es évekre az Opera egyik vezető művészévé váló koloratúrszoprán széles repertoárján több kortárs darab is megtalálható, legotthonosabban mégis Mozart és az olasz bel canto világában mozgott. Ezekből a művekből nyújt válogatást az OperaTrezor-sorozat legújabb kiadványa, amely Karczag Márton operai emléktárvezető szerkesztésében jelent meg a Kossuth- és Liszt-díjas énekes 75. születésnapja tiszteletére – közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.
    Az MTVA Archívumának előadásfelvételeiből összeállított válogatás 14 számot tartalmaz Mozart Figaro házassága, Cosi fan tutte és Don Giovanni, valamint Donizetti Szerelmi bájital és Don Pasquale című operáiból. A Ferencsik János, Lukács Ervin, Fischer Iván, Medveczky Ádám és Kovács János által vezényelt részletekben Kalmár Magda partnere többek között Sass Sylvia, Zempléni Mária, Gregor József, Kelen Péter és Melis György.
    Az Opera Puccini Itáliája évadában kiemelt figyelmet kaptak az olasz szerző ritkán hallható művei, így csaknem fél évszázad után új rendezésben tért vissza a színház repertoárjára A Nyugat lánya. Az ezt megelőző, 1966-os felújítás főszerepeit Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert énekelte, míg Rance seriffet Jámbor László alakította. A felvételt, amelyen az Opera együtteseit Erdélyi Miklós dirigálja, az énekesek pedig a színházat is igazgató Nádasdy Kálmán magyar fordítását éneklik, a Magyar Rádió rögzítette Mikó András rendezésének premierjén. A több mint kétórás zenei anyag most dupla CD-n jelent meg a Magyar Állami Operaház kiadásában.

Forrás:MTI