Kalandozás a jó cél érdekében egy ’79-es Škodával

A tavalyi Lada és a tavalyelőtti Trabant után idén egy Škodával vág neki az országnak a RetróVasak. A szervezők jótékonysági akciót is hirdettek az esemény keretein belül, emellett pedig a túra főszereplőjét, az 1979-es Škoda 105S-t is kisorsolják a kaland végeztével.

Idén harmadik alkalommal indul országos roadtripre a RetróVasak. Az ötlet a lap 2015. szeptemberi indulása környékén született meg, a történet pedig szépen szövögette magát a következő hónapokban, amiből végül még 2016-ban megszületett az első túra, a Trabant-kaland, majd egy évvel később a Lada-kaland.

A szervezők elsődleges célja a kezdeményezéssel az volt, hogy közelebb kerüljenek az olvasóikhoz. Szerették volna megmutatni, hogy nem pusztán egy online magazinról van szó, hanem hús-vér emberekről, akik az internetes térből kilépve kalandos sztorikkal próbálják megajándékozni a nagyérdeműt, mindezt úgy, hogy ők maguk is az események részeseivé válnak.

„Azzal, hogy nem csupán írunk a retró járgányokról, talán hitelesebbé is válhatunk, hiszen évről évre megmentünk egy autót, megismerjük azokat, használatukkal pedig minden apró tulajdonságukat megtapasztaljuk” – mondta el Bense Róbert, a retrovasak.hu alapító-főszerkesztője.

Az idei autóra egy olvasó hívta fel a figyelmet, a szervezők pedig egyből le is csaptak rá. Valódi garázslelet volt Nagykanizsáról, nem is lehetett kérdés, hogy megérdemli az új esélyt.

Az 1979-es matuzsálemet még ősszel szétkapták, a kopó-fogyó alkatrészek cseréje mellett a féket, futóművet, kormányművet, váltót, azaz minden fontosabb részletet érintő felújítást következett, beleértve a motort is. Ezután jöhetett a műszaki, majd nyár elején az apróbb finomhangolásokkal is foglalkoztak. Sokan, sok helyről nyújtottak szakmai, vagy épp baráti segítséget a felújítás alatt, igazi csapatmunka volt!

A kalandot idén két fő részre osztották. Az egyik április végén sikeresen lezajlott: Csehországot, azon belül is a Mlada Boleslavi Škoda Múzeumot célozta meg a RetróVasak csapata.

Az országos túra július 2. és 23. között zajlik majd, lesznek találkozási pontok, részt vesznek veterános eseményeken, magángyűjteményeket és kiállításokat is útba ejtenek, találkoznak olvasókkal és itt-ott a határt is átlépik (Szlovákiában és Szlovéniában is lesz 1-1 programpont). Nagyjából 2500 kilométer áll előttük.

„Ha össze kellene foglalnom, ez egy erős és pozitív közösségépítő folyamat. A kezdeményezés mögé pedig évről évre egyre több szponzor is áll. Emellett saját magunknak is keresünk egy-egy követendő célkitűzést a túráink időtartamára, legyen szó Magyarország természeti értékeinek, látnivalóinak bemutatásáról, a hazai autós, motoros múzeumok meglátogatásáról, de tavaly például veterán klubokkal találkoztunk, idén pedig több találkozóra is ellátogatunk a kaland alatt” – fogalmazott.

A RetróVasak támogatói-jótékonysági akciót is hirdetett, melynek résztvevői közül kerül ki a Škoda új gazdája. Ehhez egy rövid, három kérdésből álló kvízt kell kitölteni, továbbá 1046 forinttal támogatni a túrát. Azért ennyivel, mert ennyi köbcentis a Škoda105S.Az idei játékot június 20-án indították, és egészen augusztus 17-ig tart majd. A sorsolásra augusztus 20-án kerül majd sor.

Ehhez kapcsolódóan fontosnak tartottak egy nemes célt is kitűzni, aminek lényege, hogy minden évben közösen az olvasóikkal segíthessenek a rászorulókon, alapítványokon.

A játékból befolyó támogatói összeg nem öncélú érdekeket szolgál, ezt mindig kihangsúlyozzuk. Az összeget ezúttal ismét több részre osztottuk: az egyik minden évben az őszi találkozónk szervezésére van elkülönítve, a másik része pedig egy szervezet/alapítvány számára, amit még mi is kiegészítünk. Így sikerült tavalyelőtt 50 ezer forintot a Bátor Tábornak, tavaly pedig 100 ezer forintot a budaörsi Örömhír Általános Iskolának gyűjteni. Idén a biatorbágyi Nebuló Alapítványt támogatjuk az olvasóinkkal közösen.”

És hogy miért fontos mindez? A szervezők szerint összesítve a három kalandjukról megjelent cikkeket nagyjából 300 ezren olvasták. Mivel sokakhoz elérnek, fontosnak tartják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen jó dolog kalandozni és jót tenni, és ezt a gondolatukat szerencsére sokan is osztják.

Nyereményjáték – http://retrovasak.hu/tamogasd-a-turat-nyerd-meg-a-skodat/