Kairó elítélte a merényletet, félretéve a két kormány közti ellenségeskedést

Kairó a “leghatározottabban elítélte” kedden az isztambuli Sultanahmet téren elkövetett, tíz halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet, félretéve a két ország közti ellenségeskedést.

    Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő hivatalos közleményben fejezte ki részvétét a török népnek és az áldozatok családjainak. “Egyiptom megerősíti felhívását, amelyben a nemzetközi közösséget egységre szólítja fel azzal a gyűlöletes jelenséggel szemben, amely a nemzetek stabilitását és biztonságát támadja világszerte, etnikumra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül” – áll a közleményben.
    Egyiptom és Törökország között fagyos a viszony Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as elmozdítása óta, Isztambul ugyanis nyíltan támogatja a megbuktatott államfő mögött álló Muzulmán Testvériséget.
    Isztambul az időközben betiltott és terrorcsoporttá nyilvánított iszlamista szervezet számos vezető tagjának nyújt menedéket, a jelenlegi egyiptomi elnök által – akkor még hadsereg-főparancsnokként – végrehajtott hatalomváltást pedig katonai államcsínynek minősítette. Kairó ezzel szemben hivatalosan forradalomnak nyilvánította Murszi megbuktatását, a török kormányt pedig a térségben teret nyerő terrorizmus támogatásával vádolja.

Forrás:MTI