Július végén mutatják be a Billy Elliot című musicalt az Operaházban

Elton John világhírű darabját, a Billy Elliotot mutatják be július végén a Magyar Állami Operaházban: ez az első musical, amelyet műsorra tűznek és ez az első nyári sorozatuk is – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

    A darabot Szirtes Tamás non-replika rendezésében, Tihanyi Ákos koreográfiájával mutatják be, a musicalt július 29-én láthatja először a közönség.
    Gallusz Nikolett, aki Mrs. Wilkinson, a tánctanárnő szerepét alakítja a darabban, elmondta, hogy a művet hármas szereposztásban tűzik műsorra, hiszen a musicaljátszás fizikailag is megterhelő, ezért fontos, hogy többen váltsák egymást egy szerepben.
    A musicaljátszás komplex tudást igényel, a főszereplő kisfiúnak és váltótársainak, valamint a további gyerekszereplőknek egyaránt kell tudniuk prózát mondani, színészkedni, énekelni és táncolni – többféle műfajban a balettől a szteppig.
    Gallusz Nikolett kiemelte, hogy a főszereplő gyerekeket hosszú meghallgatássorozat után választották ki. A gyerekek a próbák során is napról napra fejlődtek, kapcsolódtak be egyre inkább a felnőtt színészekkel való munkába – tette hozzá.
    Billy szerepét John Bailey McAllister, Vizlendvai Áron és Kökény Hámori Kamill alakítja. A felnőtt szerepekben Gallusz Nikolett mellett Auksz Éva és Ladinek Judit, Németh Kristóf, Stohl András és Tóth Sándor, Krassy Renáta és Simon Boglárka, Bencze Ilona, Csákányi Eszter és Hűvösvölgyi Ildikó látható. A karmester Köteles Géza. A magyar szöveg Bárány Ferenc és Puller István munkája, az előadás díszlettervezője Szlávik István, a jelmeztervező Kovács Yvette Alida.
    A Magyarországon élőben most először bemutatott musical a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül, szövegét Lee Hall, zenéjét a többszörös Grammy-díjas Elton John írta.
    A musicalt 2005-ben mutatták be Londonban, ahol azóta több mint 5 millió néző látta, világszerte pedig 11 millióan. A premier évében négy kategóriában is elnyerte a legrangosabb brit színházi elismerést, az Olivier-díjat, az Egyesült Államokban pedig tíz kategóriában lett Tony-díjas a Broadway-produkció.
    A történet 1984-ben játszódik. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz egy balettórának és elvarázsolja a tánc. Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadás.
    A balett világába bepillantást engedő musical műsorra tűzésével az Operaház szeretné elérni, hogy a legújabb generáció érdeklődése felébredjen a tánc, azon belül is a klasszikus balett iránt, így biztosítva a Magyar Nemzeti Balett utánpótlását.
    Gallusz Nikolett kiemelte: mindannyiunknak szükségünk van olyan emlékeztető történetekre, amelyek arról szólnak, hogy a kitartás, a tehetség és a hit valóban képes arra, hogy legyőzze az akadályokat, és utat törjön magának.
    “Ez most fergeteges időszak és reméljük, hogy ez folytatódik a nyáron túl is” – mondta a próbákról a színművész.
    A musicalt magyar nyelven, angol felirattal játsszák. A nyári sorozat után a produkciónak az Erkel Színház ad otthont.