Jubileumi Zsidó Fesztivál

Huszadik alkalommal várja közönségét a Zsidó Kulturális Fesztivál, ebben az évben szeptember 3-14. között négy zsinagógában, a Goldmark teremben, az Óbudai Társaskörben és a Magyar Rádió Márványtermében.

A rendezvénysorozat első, figyelemfelhívó koncertje egy vidám, nyárbúcsúztató klezmerest a Frankel Leó úti zsinagógában hallható augusztus 27-én 19 órakor. Közreműködik: Lakatos György (gitár), Nógrádi Gergely főkántor, a Klezmerész zenekar és a zsinagóga férfikórusa. Sztárvendég: 2010 legjobb férfihangja, Kökény Attila.

Fesztbaum Béla Seress Rezső dalaiból összeállított koncertje szeptember 3-án lesz 15 órakor az Óbudai Társaskörben. Közreműködik a Kék Duna Szalonzenekar. Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabja szintén szeptember 3-án látható 18 órától Kovács Henrietta rendhagyó rendezésében a Goldmark teremben. Ugyanezen a napon 20 órától a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár ad közös koncertet a Dohány utcai Zsinagógában.

Szeptember 4-én 18 órakor a Goldmark teremben Lionel Goldstein Halpern és Johnson című darabját játsszák Székhelyi Józseffel és Trokán Péterrel a címszerepekben. A Dohány utcai Zsinagógában 20 órakor Koncz Zsuzsa koncert.

Szeptember 5-én 19 órától a Bethlen téri Zsinagógában erdélyi és máramarosi zsidó népköltésekből csemegézhetünk. A Dohány utcai Zsinagógában 20 órakor egy izraeli, egy szerb és egy magyar nemzetközi hírű főkántor koncertezik egy zongora és egy gitár kíséretében. A három fantasztikus tenor, Shmuel Barzilai, Nikola David és Nógrádi Gergely estjén Neumark Zoltán és Lakatos György működik közre.

A Független Színművészetért Alapítvány Beszélő levelek című produkciója a fesztiválra összeállított levélválogatás, amely híres emberek életébe enged bepillantást Adorjáni Bálint, Gálffi László, Gyöngy Zsuzsi és Hernádi Judit előadásában szeptember 6-án 18 órakor a Goldmark teremben. A Dohány utcai Zsinagógában szeptember 6-án 20 órakor a Trio Midnight (Oláh Kálmán, Egri János, Balázs Elemér) mutatja be To Meet Again című lemezét. Az 1980-ig sikert sikerre halmozó Gábor S. Pál örökzöld dalait idézik meg jazz verzióban Tony Lakatos és Zsoldos Béla közreműködésével. A koncert első részében Szakcsi Lakatos Béla szólóban játszik a minden korosztály által ismert és kedvelt dallamokból. Természetesen feltettük a kérdést a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Gábor S. Pálnak, hogy lassan négy évtizede miért nem ír új dalokat. A pánikbetegek egész sorát meggyógyító pszichiáter, nemzetközi konferenciák elismert előadója azt válaszolta: a régi nagy slágereinél nem tud jobbakat írni, rosszabbakat pedig nem akar. Rajongói nyilván azt mondanák, hogy legalább meg kellene próbálni, de nem sikerült meggyőznünk erről a doktor urat. Abban reménykedhetünk, hogy talán a koncert után mégis elgondolkodik a dolgon…

A Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában szeptember 7-én 19 órakor Örömünnep című műsorával a Klezmerész együttes szerepel. Ezen a napon a Dohány utcai Zsinagógában 20 órakor Gershwin-est a Budapest Jazz Orchestra, Joanne Faulkner amerikai jazz-díva és Balázs János zongoraművész fellépésével.

Szeptember 10-én 15 órakor a Goldmark teremben Nóti Károly három felvonásos vígjátéka, a Szeressük egymást látható Szemán Béla rendezésében. A Dohány utcai Zsinagógában 20 órakor a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band játszik. Együtt is!

Szeptember 11-én 18 órakor a Goldmark terem kínálatában az első cigány musical, a Somnakaj szerepel többek között Oláh Gergő és Falusi Mariann főszereplésével. A musical írója Müller Péter Sziámi, zeneszerzői pedig Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla és Szirtes Edina Mókus. A Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában 19 órakor Malek Andrea koncertezik új zenekarával. A  Malek Andi Soulistic zenészei: Jáger Bandi (zongora), Hárs Viktor (basszusgitár), Balogh Roland (gitár) és Lakatos Pecek András (dob).

Szeptember 12-én a Goldmark teremben 18 órakor a fiatal Kleist-díjas szerző, Marianna Salzmann Anyám mondta című társadalmi drámáját adja elő Huzella Júlia, Kerekes Viktória és Kiss Mari Borgula András rendezésében. A Hegedűs Gyula utcai Zsinagógában szeptember 12-én 19 órakor a Bejn Hajamim zenekar koncertje. A 13 tagú zenekar alapítói Finali Gábor rabbi és Fekete Tamás gitáros. Az együttes a zsinagógákban istentiszteleteken hallható dallamokat játszik. Ezen a napon a Magyar Rádió Márványtermében Korcsolán Orsolya hegedűművész hangversenye lesz 19 órakor.

Szeptember 13-án a Bethlen téri Zsinagógában 19 órától A lélek hangja címmel énekhang, tánc-pantomim, meditáció koncert Bauer Andreával, M. Kecskés Andrással, Kéménczy Antallal, Lajos Péterrel, Galgóczy Judittal és Csonka Zengő Annával.

A hosszú évek óta Franciaországban élő operaénekesnőnk, Sass Sylvia ária- és dalestje lesz Hauser Adrienne zongorakíséretével szeptember 14-én 18 órakor a Goldmark teremben. A fesztivál zárókoncertje 20 órakor Révész Sándor Rock and roll közlegények című műsora lesz a Dohány utcai Zsinagógában. A Generál és a Piramis együttes legendás frontembere ezúttal a veszprémi Bluesberry formáció két gitáros-énekesével, Horváth Ákossal és Nagy Gergővel lép közönség elé. Bővebb információ és jegyek: www.zsidokulturalisfesztival.hu, www.broadway.hu

 

Horváth Gábor Miklós