Józsefvárosban polgármestert, Belváros-Lipótvárosban képviselőt választanak

Józsefvárosban polgármestert, Belváros-Lipótvárosban önkormányzati képviselőt választanak vasárnap.

    Józsefvárosban azért kellett kiírni az időközi polgármester-választást, mert a VIII. kerületet korábban vezető Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) – szintén kormánypárti színekben – egyéni országgyűlési képviselői helyet szerzett, az önkormányzati és a parlamenti mandátum pedig összeférhetetlen.
    A szavazólapon – sorrendben – négy név szerepel: Győri Péter és Pintér Attila független jelölt, Fehérvári Zsolt István a Magyar Munkáspárt, míg Sára Botond a Fidesz és a KDNP színeiben indul.
    Győri Pétert a pártok közül támogatásáról biztosította az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a PM és a Liberálisok, de mivel nem a pártok hivatalos jelöltje, a logóik nem szerepelnek a szociálpolitikus neve mellett.
    Pintér Attila jelenleg is kerületi önkormányzati képviselő, korábban a Jobbik színeiben nyert listás önkormányzati mandátumot, de májusban kilépett a pártból.
    Fehérvári Zsolt István májusban Budapest 11. számú egyéni országgyűlési választókerületében indult pártja színeiben; Facebook-oldala szerint HÉV-vezetőként dolgozik.
    Sára Botond jogász, jelenleg Józsefváros alpolgármestere, aki eddig Kocsis Máté általános helyettese volt.
    Az időközi polgármester-választás nincs érdemi hatással az önkormányzat politikai erőviszonyaira, mert a képviselő-testületben 12 kormánypárti, egy-egy MSZP-s, DK-s, LMP-s, illetve Együtt-PM-es, valamint egy (a Jobbik színeiben bejutott) független képviselő ül.
    Az V. kerületben hárman indulnak a 4-es számú egyéni választókerületi képviselői mandátumért; Balla Valéria Emese a Fidesz és a KDNP színeiben, továbbá ketten függetlenként: Nagy Béla és Schmuck Andor.

Forrás:MTI