Jövőre további monetáris lazítást hajthat végre az Európai Központi Bank

További monetáris lazítást hajthat végre az Európai Központi Bank (EKB) jövőre, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) várhatóan emelni fogja az alapkamatot – áll a Commerzbank 2016-os előrejelzésében.

    A bank szakértői szerint tíz év monetáris lazítás után a Fed december 16-i ülésén elkezdi az alapkamat emelését, és jövőre fokozatosan tovább drágítja a hitelt. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) – 2015-höz hasonlóan – 2,5 százalékkal bővülhet jövőre, a növekvő belső kereslet ellensúlyozza a feltörekvő országokban tapasztalt visszaesést és az erős dollár gazdasági növekedést tompító hatását.
A Commerzbank szerint jövő év végére a jelenlegi közel nulláról több lépésben 1,25 százalékra nőhet az amerikai alapkamat.
A bank azt prognosztizálja, hogy az EKB további monetáris lazítást hajt végre 2016-ban, és valószínűleg márciusban 0,1 százalékponttal, mínusz 0,4 százalékra csökkentheti a betéti kamatot. Várakozásaik szerint azonban drasztikus lépés, például az eszközvásárlás havi összegének megemelése nem fog bekövetkezni.
A szakértők az eurózóna gazdaságának csupán 1,3 százalékos növekedést jósolnak, míg a legtöbb elemző 1,7 százalékot vár. Ennek oka egyebek mellett a nem teljesítő hitelek és a magas lakossági és vállalati adósságállomány.
A Commerzbank jövő évi, Németországra vonatkozó 1,3 százalékos növekedési előrejelzése is az 1,8 százalékos elemzői konszenzus alatt van; ennek elsősorban az az oka, hogy a feltörekvő országok gyengülő teljesítménye várhatóan jelentős hatással lesz a német gazdaságra. A szakértők kiemelik az alacsony, 1,6 százalékos infláció által segített stabil belső fogyasztást és a bérek átlagosan 3 százalékos, “egészséges ütemű” növekedését.
Míg Brazíliában és Oroszországban az ideinél lassabb lesz a GDP csökkenése, a kínai növekedés várhatóan tovább lassul 2016-ban is. Kínában a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta a GDP 100 százalékáról 160 százalékára nőtt a vállalati adósságállomány, és gyors ütemben tovább nő.

Forrás:MTI