Jövőre folytatódik az Opera sikeresen zárult belföldi turnéja

52 helyszínen csaknem 24 ezer néző és több mint 82%-os látogatottság mellett, a vidéki közönség szeretetétől övezve ért véget a Magyar Állami Operaház a Filharmónia Magyarországgal közös 2018/19-as „Operát az Operából!”-turnéja. A sikeren felbuzdulva a budapesti intézmény a következő évadban is folytatja a sorozatot, a Nabucco, a Parasztbecsület és a Carmen koncertszerű előadásaival.

oo_balett_kaposvar_szolistak_kim minjung,_leblanc gergely_foto_csibi_szilvia

2018 szeptemberétől 2019 április végéig 22 magyarországi nagyvárosban, köztük 18 megyeszékhelyen mutatkoztak be az Operát az Operából! programsorozata keretében a Magyar Állami Operaház együttesei. A „Puccini Itáliája” tematikus évad névadó zeneszerzőjének három méltán népszerű operája, a Bohémélet, a Turandot és a Tosca koncertszerű, félig szcenírozott előadásai mellett tíz megyeszékhelyen – ahol nem működik operatagozat vagy szimfonikus együttes – négyestés bérletsorozattal is készült a budapesti intézmény, így az évadtematika jegyében nagyzenekari hangverseny és verista operagála színesítette a sorozatot, míg a Magyar Nemzeti Balett klasszikus és modern koreográfiákból állított össze koncertprogramot a turnéra. Az előadásokban az Opera olyan kiválóságai működtek közre, mint Fokanov Anatolij, Kálmándy Mihály, Kiss-B. Atilla, Kovácsházi István, László Boldizsár, Létay Kiss Gabriella, Lukács Gyöngyi, Molnár Levente, Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya és Sümegi Eszter, míg az Opera együtteseit, a Zenekart, Énekkar és Gyermekkart Dénes István, Halász Péter, Kesselyák Gergely, Kollár Imre, Kovács János és Medveczky Ádám vezényelte. A Magyar Nemzeti Balett szólistái közül fellépett többek között Balázsi Gergő Ármin, Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Kekalo Iurii, Kerényi Miklós Dávid, Kim Minjung, Kosyreva Diana, Leblanc Gergely, Melnik Tatiana, Rónai András, Sarkissova Karina, Starostina Kristina és Timofeev Dmitry.

oo_puccini_gala_nyiregyhaza_karm._szennai_kálmán,_lászló_boldizsár_foto_csibi_szilvia

A közönség előadásokon tapasztalható lelkesedése és számtalan megkeresés arra sarkallta az intézményt, hogy a 2019/20-as Keresztény Évadban is folytassa a megkezdett sorozatot. Az évadtematikához is kapcsolódva újabb három népszerű opera jut el félig szcenírozott formában 22 megyeszékhelyre és megyei jogú városba, az Opera vezető művészeinek tolmácsolásában. Verdi egyetlen bibliai témájú darabja, a Nabucco 2019 november-december folyamán Veszprémbe, Miskolcra, Nagykanizsára, Szekszárdra, Hódmezővásárhelyre, Győrbe, Kaposvárra és Tatabányára látogat. Ezt követően a 2020-as húsvéti időszakában az Opera hagyományos Húsvét Mascagnival című programja, amely a Parasztbecsület mellett a szerző Messa di Gloria című feltámadási miséjét tartalmazza, az Erkel színházi előadások mellett Békéscsabán, Szolnokon, Szombathelyen, Salgótarjánban, Debrecenben és Kecskeméten csendül fel. Végezetül az évad végén, annak tematikájához már kevésbé kötődve Bizét Carmenje lesz hallható Szegeden, Egerben, Dunaújvárosban, Sopronban, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Pécsett és Nyíregyházán 2020 júniusában.

oo_balett_nyiregyhaza_foto_berecz_valter_resize