Joss Stone első útja az Ökumenikus Segélyszervezethez vezetett Budapesten

Joss Stone világkörüli turnéjának egyik állomásaként érkezett Budapestre hétfő reggel. A Grammy-díjas brit énekesnő keddi koncertjének próbáit megelőzően elsőként az Ökumenikus Segélyszervezet Titkos Menedékházába látogatott el, ahol olyan családokkal találkozott, akik bántalmazás miatt kerültek a Segélyszervezet oltalmába. A már 16 éves korában világhírűvé vált soul énekesnő 2014 áprilisában indult Total World Tour elnevezésű projektjének keretében a világ valamennyi országába ellátogat, koncertezik, illetve minden helyszínen meglátogat egy karitatív szervezetet, hogy felhívja a figyelmet munkájuk fontosságára, illetve valamely a szervezet által képviselt, számára személyesen is fontos ügyre, tevékenységre.

Gáncs Kristóf az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója az különleges látogatás kapcsán elmondta „Nagyon örültünk, amikor az énekesnő csapata megkeresett bennünket, mert az első perctől őszinte érdeklődést éreztünk a Segélyszervezet céljai, munkája, különösen is a bántalmazott családokért végzett tevékenységünk iránt. Mivel menedékházunk az áldozatok védelmének érdekében titkos helyszínen van, így a látogatás nem volt sajtó nyilvános, az énekesnőt követő videoriporter is csak úgy forgathatott az intézményben, hogy a lakók arcát nem mutathatta. Joss Stone rendkívül közvetlen volt a családokkal és gyerekekkel, így úgy éreztük, hogy a találkozás számukra is egy emlékezetes, bátorító élmény volt.”

Az énekesnőre nagy hatással volt a többgyerekes családokkal való találkozás, s ha csak egy pillanatra is, de a kapcsolati erőszak miatt otthonukat elhagyni kényszerülő gyermekek és anyukák is feledni tudták a nehéz élethelyzetet, ami miatt krízisotthonba kerültek. A lakók nagy szeretettel, a gyermekek őszinte kíváncsisággal várták a világsztár érkezését, hiszen nem mindennap találkozik világhírű előadóművésszel az ember. Joss Stone rendkívül közvetlen, empatikus személyiségének köszönhetően hamar oldott hangulat kerekedett, ami mellett, rövid ám mély beszélgetésre is jutott idő egy-egy családdal. Miután egy forró kanna teát is főzött a lakónak, a gyermek autogramot kértek tőle, s a saját maguk által készített virággal köszöntötték a brit énekesnőt. A találkozás csúcspontja a közös éneklés volt, ahol a gyermekek a Tavaszi szél című dalt énekelték, melyre válaszul egy soul nótával kedveskedett a lakóknak az énekesnő. Joss végül egy, az intézmény falán lógó, kapcsolati erőszakra felhívó plakátra írta a bajba került anyáknak szánt biztatását: „Légy bátor, legyél erős, ragyogj fényesen!”

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2012. október 1-je óta működtetti a Titkos Menedékházat, mely a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújt elhelyezést és ellátást. Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen olyan nagyobb létszámot (29 fő) befogadni tudó intézmény, amely kizárólag ezen célcsoport ellátásával foglalkozik.