„Jóleső Segítséget” nyújthatunk minden korsó csapolt sörrel

Álláskeresőket támogat a Soproni

 

image_0042014 nyarán minden egyes eladott korsó csapolt Soproni árából 10 forintot az álláskeresők segítésére fordít Magyarország legnépszerűbb sörének gyártója, a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. A vállalat a mai napon stratégiai megállapodást kötött az Ökumenikus Segélyszervezettel. Az együttműködés keretében indul el a Soproni Jóleső Segítség elnevezésű program, amely munkanélküliek ezreinek, köztük pályakezdő fiataloknak ad a jövőben ingyenes segítséget a sikeres álláskereséshez. A szeptemberig tartó akcióból származó támogatás mértéke az előzetes számítások szerint akár a 100 millió Ft-ot is elérheti.

 

Nyári akciója keretében minden korsó csapolt sör árából 10 forinttal járul hozzá az álláskeresők segítéséhez a HEINEKEN Hungária. A mai napon elindított Soproni Jóleső Segítség akció nem csak egyszerűen csatlakozik az Ökumenikus Segélyszervezet 2009 óta – a fiatal és pályakezdő munkanélküliek álláshoz jutását segítő – „Ygen” programjához, hanem új nagyságrendet ad neki: a várakozások szerint a program hatékonysága jelentősen nőhet a Soproni rekordösszegű támogatásnak köszönhetően.

„Azért döntöttünk amellett, hogy Soproni márkánkhoz kötődően az álláskeresőknek nyújtunk támogatást, mert a munkanélküliség, különös tekintettel a munkaerőpiacon nehezen  állást találó fiatalok problémájára, egész Európát sújtó jelenség, amelynek megoldása közös ügyünk. Az Ökumenikus Segélyszervezet csapatában pedig tapasztalt és hiteles partnerre leltünk, akik hozzánk hasonlóan a hosszútávra szóló, szemléletformáló programokban hisznek” – mondta Joris Huijsmans, a HEINEKEN Hungária Zrt. vezérigazgatója.

„A munkanélküliség okai különbözőek lehetnek, de egy dolog minden esetben közös: nagyon fontos, hogy az álláskereső ne adja fel, tegyen meg mindet, ami rajta múlik, hogy számára megfelelő munkát találjon. Ehhez szeretne minél több álláskeresőnek segítséget nyújtani, a Soproni Jóleső Segítség Program” – tette hozzá.

 image_008

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyik legfontosabb célkitűzése a szegénység elleni küzdelem, ennek jegyében nyújtanak segítséget munkanélkülieknek. A szervezet 2009-ben egy külön álláskeresőket segítő centrumot hozott létre Ygen Humánerőforrás Központ néven, amely az elmúlt években 2000 álláskeresőnek segített jellemzően több hónapon át tartó személyre szabott egyéni foglalkozások keretében. Ezeken a foglalkozásokon a központ szakemberei feltárják a sikeres elhelyezkedés akadályait, és minden támogatást megadnak azok leküzdéséhez. A program hatékonyságát egyedülálló eredményei mutatják: az résztvevők 60-70 százaléka sikeresen és tartósan elhelyezkedett.

„Szervezetünk kiemelt célja: képessé tenni az embereket arra, hogy ők maguk tehessenek sorsuk jobbra fordulásáért. Ebben az esélyteremtő munkában fontos stratégiai partnerre találtunk a HEINEKEN Hungáriában, aki példaértékű elkötelezettséggel csatlakozott a Segélyszervezet közösségéhez” – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Hozzátette: „A Soproni Jóleső Segítség Programnak köszönhetően 2014 és 2016. között újabb több ezer álláskereső kap ingyenesen lehetőséget a programban való részvételre”

A csapolt korsó sörökből befolyó összegből, amely akár a 100 millió Ft-os nagyságrendet is elérheti majd, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai ősztől az ország 10 különböző pontján egész napos rendhagyó állásbörzéket szerveznek, ahol nem a munkaadók, hanem az álláskeresők lesznek a fókuszban. Minden kilátogató ingyenes álláskeresői „kiképzést” kaphat az előadásokon elsajátítható alapoktól egészen a tapasztalt szakemberekkel történő személyes konzultációkig.  Az ország négy városában pedig irodát tartanak fenn, ahol egész évben várják a munkakeresőket.

Akik nem tudnak személyesen eljutni egyik állásbörzére vagy irodába sem, azok számára álláskereső forródrót indul: a telefonvonal végén nagy tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak azonnali és ingyenes tanácsokat az álláskeresők, de a program internetes oldaláról álláskereső kisokos is letölthető sok hasznos információval.

A program nyújtotta lehetőségre a szervezet szakemberei számos felületen igyekeznek felhívni az érdeklődők figyelmét: munkaügyi kirendeltségeken, állásbörzéken valamint Sopronit csapoló helyszíneken kihelyezett eszközökön (tábla, söralátét) és a médián keresztül is népszerűsítik majd a segítő akciót. A Soproni és a Segélyszervezet honlapjain, facebook oldalán is megtalálhatóak a szükséges információk.

A Soproni Jóleső Segítség programnak köszönhetően a Segélyszervezet szakemberei a tanácsadópontokon évente 5-600, a forródróton keresztül pedig 3000-3500 álláskeresőnek tudnak átfogó segítséget nyújtani, míg az Álláskereső roadshow alkalmain 10 helyszínen mintegy 5000 ember tud részt venni, tréningen, egyéni tanácsadásban és előadáson.

A sajtótájékoztatón Simicskó István sportért felelős államtitkár elmondta: „A kormány kiemelten fontos ügyként tekint a munkanélküliség elleni küzdelemre, és örül annak, hogy az Ökümenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária csatlakozik a kormány ezen törekvéséhez. Kiemelte, hogy a rendszeres sport hozzájárulhat az útkereséshez, hiszen a sport kitartásra nevel.” Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ez a program sokaknak nyújt majd segítséget.