Jóleső segítség az álláskeresőknek

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, 2014. október 7-én, Budapesten. A dokumentumot a Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója, Komáromi Róbert írta alá az álláskeresők fejlesztése és mielőbbi elhelyezkedése érdekében.

Az Ökumenikus Segélyszervezet álláskeresőket segítő centruma, az Ygen Humánerőforrás Központ mintegy 5 éve segíti a munkanélküliek álláshoz jutását. A programnak 2014 őszétől új lendületet adhat a Heineken Hungária által támogatott Soproni Jóleső Segítség elnevezésű program, melynek köszönhetően a Segélyszervezet még több helyszínen még szélesebb körben tudja majd segíteni az álláskeresőket. Az október 4-én indult program sikere szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír a Nemzeti Munkaügyi Hivatallal kötött megállapodás. A Segélyszervezet és a Hivatal közös munkája nyomán az érintett álláskeresők elérése, fejlesztése és elhelyezkedésük nagyobb hatékonysággal valósulhat meg.

A munkaügyi szervezet az egyik legkiterjedtebb hálózattal rendezik ma Magyarországon, kirendeltségeink 173 helyen vannak jelen az országban, évente több mint 1 millió magánszemélyt szolgálunk ki. Bízom benne, hogy a Segélyszervezet szakembereivel közösen dolgozva, a program támogatása révén, még több álláskeresőnek segíthetünk majdmondta el az együttműködési megállapodás aláírásakor a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója, Komáromi Róbert.

A munkaügyi szervezet szakemberei egyebek között a Soproni Jóleső Segítség Program szolgáltatásairól való tájékoztatásban, folyamatos szakmai egyeztetésben és egy, az álláskeresőket segítő forródrót szolgáltatás kialakításában nyújtanak majd segítséget.

A Segélyszervezet Ygen Humánerőforrás Központjának szakemberei vállalják a regisztrált álláskeresők térítésmentes fejlesztését, a Soproni Jóleső Segítség Programban elérhető eszközökkel, s egyebek mellett részt vesznek majd a munkaügyi szervezet álláskeresőknek szóló szakmai rendezvényein is.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az együttműködés kapcsán elmondta:

– Az Ökumenikus Segélyszervezet szegénység elleni küzdelmében egyre fontosabb szerepet játszanak a munkaerő-piaci programok. Ebben a tevékenységben is megsokszorozhatja a szervezet munkatársainak erőfeszítéseit, ha elkötelezett, hozzáértő partnerek állnak mellénk. Ezért szolgál nagy örömünkre a Nemzeti Munkaügyi Hivatallal kötött megállapodás.

Háttér az Ygen Humánerőforrás Központokról és a Soproni Jóleső Segítség programról:

Az Ökumenikus Segélyszervezet egyik legfontosabb célkitűzése a szegénység elleni küzdelem, ennek jegyében nyújt segítséget munkanélkülieknek. A szervezet 2009-ben egy külön álláskeresőket segítő centrumot hozott létre Ygen Humánerőforrás Központ néven, amely az elmúlt években 2000 álláskeresőnek segített jellemzően több hónapon át tartó személyre szabott egyéni foglalkozások keretében. Ezeken a foglalkozásokon a központ szakemberei feltárják a sikeres elhelyezkedés akadályait, és minden támogatást megadnak azok leküzdéséhez. A program hatékonyságát egyedülálló eredményei mutatják: az résztvevők 60-70 százaléka sikeresen és tartósan elhelyezkedett.

A 2014 nyarán indult Soproni akció keretében a csapolt korsó sörökből felajánlott 10 forintok összegéből az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai ősztől az ország 10 különböző pontján egész napos rendhagyó állásbörzéket szerveznek, ahol nem a munkaadók, hanem az álláskeresők lesznek a fókuszban. Minden kilátogató ingyenes álláskeresői „kiképzést” kaphat az előadásokon elsajátítható alapoktól egészen a tapasztalt szakemberekkel történő személyes konzultációkig.  Az ország négy városában pedig irodát tartanak fenn, ahol egész évben várják a munkakeresőket.

Akik nem tudnak személyesen eljutni egyik állásbörzére vagy irodába sem, azok számára álláskereső forródrót indul: a telefonvonal végén nagy tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak azonnali és ingyenes tanácsokat az álláskeresők, de a program internetes oldaláról álláskereső kisokos is letölthető sok hasznos információval.

A Soproni Jóleső Segítség programnak köszönhetően a Segélyszervezet szakemberei a tanácsadópontokon évente 5-600, a forródróton keresztül pedig 3000-3500 álláskeresőnek tudnak átfogó segítséget nyújtani, míg az Álláskereső roadshow alkalmain 10 helyszínen mintegy 5000 ember tud részt venni, tréningen, egyéni tanácsadásban és előadáson.