Jól kezdett a válogatott

Minden magyar egység továbbjutott a Bakui Európa Játékok kajak-kenu regattájának helyi idő szerint vasárnap délelőtt zajló előfutamaiból. Közvetlenül a döntőbe kvalifikálta magát a kenusoknál 1000 méteren Vajda Attila, valamint a Vasbányai Henrik, Mike Róbert egység, férfi kajakban K-2 1000 méteren Kammerer Zoltán és Szalai Tamás, és a női négyes is, férfi kajak egyesben Solti László pedig a középfutamban folytathatja.

Simán a döntőbe került a bakui verseny legelső futamából az olimpiai bajnok Vajda Attila. A rajt után közvetlenül a negyedik helyen halad a magyar klasszis és ez egészen féltávig így is marad, az élen a német Sebastian Brendel kenuzott, mögötte az azeri Matviichuk és a román Carp haladt. 500 méternél Vajda elindult és végül 3:56.208-os idejével második lett Brendel mögött, ezzel közvetlenül a döntőbe került.

“Azért volt lassabb a rajtom, mert nem lehetett hallani semmilyen figyelmeztetést, hanem egyszer csak eltűnt előlem a rajtgép – mondta Vajda Attila. – Utána mentem a többiekkel és próbáltam egyenletes iramban végigjönni, az utolsó 200-250 méteren pedig annyira hajrázni, hogy a biztos döntős helyezés meglegyen. A kiírás szerint 1,3 másodpercet kaptam Brendeltől, de ez szerintem nem reális, mert a célban alig több mint fél hajó volt köztünk a különbség. Ez legyen az ellenfelem legnagyobb öröme ezen a versenyen, úgy láttam a célban, hogy ő sokkal jobban elfáradt az előfutamban, mint én.”

Nehéz selejtezőbe került a felnőtt válogatott egyik újonca, Solti László is. A “villámbehívott” – aki  idén elsősorban hosszú távú versenyekre készült – mellett olyan nagyágyúk álltak rajthoz, mint a fehérorosz Aleh Yurenija. A magyar kajakos hetedik helyével így is kvalifikálni tudta magát a középfutamba.

Magabiztosan nyerte saját előfutamát és jutott be közvetlenül a holnapi döntőbe a világbajnoki címvédő női négyes. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású egység idén még nem evezett túl sokat együtt, ennek ellenére a tavalyi magabiztossággal versenyzett vasárnap reggel. A lányok jó rajt után egy erős utazósebességre álltak rá, fél távnál még nem haladtak az élen, a végén mégis nagyon könnyedén léptek meg a Benedek Dalmát is a soraiban tudó szerb négyestől. A harmadik helyet a lengyelek szerezték meg.

“A rajtot jól elkaptuk, szerintem mi a legjobban, bár ezt a negyedik beülőben nehéz pontosan érzékelni – mondta Vad Ninetta. – A közepét szó szerint “lelazáztuk”, csak a végére, az utolsó 200 méterre koncentráltunk és ott éreztük is, hogy megvan a futamgyőzelem. Nagyon jól mentünk, érzésre már majdnem olyan, mint a tavalyi világbajnokságon, pedig eddig idén összesen egy edzésünk volt együtt.”

Első helyen végzett és közvetlenül a döntőbe jutott a világ- és Európa-bajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros is C-2 1000 méteren. A rajt után a mieink egy vonalban haladtak a német egységgel, amelynek egyik tagja a szám olimpiai bajnoka, Peter Kretschmer. A magyarok a saját tempójukban kenuzva a végére felőrölték a mezőnyt, köztük a sokáig az élen haladó oroszokat és a hazai színekben versenyző azeri párost is. A második helyen a németek végeztek.

“Kicsit olyan első pályásra, billegősre sikerült ez a futam – mondta a győzelem ellenére Mike Róbert. – A taktikán mindig ugyanaz, egyenletesen jövünk és a végén nagyot finiselünk, ez most is bejött. Ez az első nemzetközi versenyünk az idén, nekünk itt azt is szokni kell, hogy vannak ellenfelek, akik a táv elején előttünk vannak.”

Jól kapta el a rajtot K-2 1000 méteren a kettes pályán Kammerer Zoltán és Szalai Tamás is. A mieink 250 méter után az első helyen álltak, mögöttük a szlovákokkal, akik a táv feléig nagyon jól tartották magukat a hármas pályán. A táv második felében nagyon megindultak az egyes pályán a németek, a negyedik helyről 250 méter alatt feljöttek az elsőre és végül minimális különbséggel nyerték meg a futamot a magyar páros előtt. Kammererék így is közvetlenül a döntőbe kerültek.

“A körülményekhez képest jó pályát mentünk – mesélte Kammerer Zoltán. – Tudni kell, hogy mi nem a saját hajónkkal versenyeztünk, hanem egy kölcsön párossal, ami teljesen más márka és típus. Ehhez képest jó volt, a második legjobb időt eveztünk, a másik előfutamban a győztes is lassabb volt nálunk. Erős oldalszél van, így kicsit balra dőltünk, de beszéltünk a kenusokkal, ők is dőltek, tehát nem velünk van a baj, hanem az időjárással.”

A verseny magyar idő szerint 10 órakor folytatódik a női kajak egyesek 500 méteres versenyszámával. Kozák Danuta a harmadik előfutamban lesz érdekelt, ami 10.12-kor rajtol.