Jobbik: ne alakítsák át az MTA kutatóintézeteit!

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteiről, a kormányhivatalokról, az otthonápolásról és a köznevelési törvény módosításáról is szó volt kedden az Országgyűlés harmadik rendkívüli ülésének második ülésnapján.

Brenner Koloman (Jobbik) az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakítását úgy értékelte, hogy azzal az Országgyűlés hosszabb távon meghatározza a magyar tudomány továbbfejlődését. Hozzátette: ezt a döntést a kutatók 50-100 év múlva elemezni fogják és az a jelölt, aki 2052. július 2-án védi meg doktoriját, summa cum laude (a legnagyobb dicsérettel) minősítését fog kapni azon megállapításáért, miszerint nagyon komoly párhuzamosságokat lehet felfedezni az 1945 után kiépülő egypárti kommunista diktatúra módszertana és a 2010 után kiépülő egypárti fideszes autokrácia tudományellenes tevékenysége között.
    Ha megszavazzák a törvényjavaslatot, akkor az önök doktori védésnek végén insufficienter (elégtelen) minősítést ad a tudományos közélet és Magyarország későbbi generációi – mondta a kormánypárti képviselőknek, azt kérve, ne tegyék ki ennek a magyar tudományt.
    Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő azt próbálja elhitetni a nyilvánossággal, hogy egy doktori disszertációba olyan örök igazságokat írnak le, amelyeket el kell fogadni.
    Elmondta, a kormánynak az a legfontosabb, hogy a tudományos élet tagjai, a kutatók és az intézmények minél nagyobb haszonnal tudják segíteni a magyar társadalmat. Jövőre 32 milliárd forinttal lesz több kutatás-fejlesztésre, innovációra – tette hozzá. Szerinte az európai innovációs rangsor szerint Magyarország innovációs tevékenysége stagnál, ez bizonyítja, hogy a rendszer nem működik hatékonyan.

Forrás:MTI