Jó most Linzben magyarnak lenni

Nagyon jó érzés mostanság Linzben magyarnak lenni.  Nagy élmény látni a kígyózó sorokat a főutcát ellepő 300 magyar szolgáltató termékeit árusító kis faházak előtt, hallani és látni a magyar fellépőket, megkóstolni a hazai bor- és gasztronómiai kínálat legjavát, megcsodálni az üzletek kirakataiban Magyarországot népszerűsítő plakátokat. Aki most itt jár, igazán otthon érezheti magát.

Ferenc József óta nem volt ilyen volumenű, ilyen grandiózus magyar megjelenés Ausztriában. A 2013. május 16. és 18. között „Auf nach Ungarn/Fel Magyarországra” szlogen jegyében megrendezett kulturális és turisztikai rendezvénysorozatra 350.000 vendéget várnak a szervezők. Kovács Balázs, az eseményt kezdeményező Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviseletének vezetője elmondta, hogy 1,5 évnyi kitartó munka áll ennek a fesztiválnak a megvalósulása mögött. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még így ennyi energiaráfordítással is sokkal jobban megtérül egy ilyen megjelenés hazánk számára, mint egy vásári részvétel.

Kovács Balázs a Magyar Turizmus Zrt. Ausztriai Képviseletének igazgatója

Kovács Balázs a Magyar Turizmus Zrt. Ausztriai Képviseletének igazgatója

A Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviselete szorosan együttműködve a bécsi magyar nagykövetséggel, valamint a Balassi Intézettel valódi kis Magyarországot varázsolt felső-Ausztria fővárosába. Osztrák részről az esemény közreműködő partnerei Linz városa, valamint a helyi üzleteket összefogó Linz City Ring.  Stratégiai médiapartnerek az ORF és a Kronen Zeitung, ami már önmagában is komoly publicitást jelent az egész fesztiválnak.
Az eseményt hivatalosan Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete, valamint Franz Dobusch, Linz város polgármestere nyitotta meg.

Dr. Méhes Márton a Balassi Intézet-Collegium Hungaricum Bécs igazgatója

Dr. Méhes Márton a Balassi Intézet-Collegium Hungaricum Bécs igazgatója

Az ORF színpadán zajló megnyitón köszöntötte a vendégeket Kovács Balázs, valamint Dr. Méhes Márton a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs igazgatója. Az eseményt támogató két magyar minisztérium képviseletében Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntő beszédet.

A város vezetőit és a magyar művészeket, valamint a hazánkból érkezett hivatalos küldöttséget egy, a városházán tartott elegáns állófogadáson üdvözölte Linz város polgármestere, Franz Hiesl, Felső-Ausztria tartományfőnök-helyettese, valamint Magyarország ausztriai nagykövete. Szalay-Bobrovniczky Vince beszédében külön méltatta Kovács Balázs munkáját, akinek komoly érdemei vannak ennek az eseménysorozatnak a létrejöttében.
Kiemelt szerepe volt az esemény létrejöttében Pedák-Vattay Katalinnak, Magyarország linzi tiszteletbeli konzuljának, akit ezért az eseményen állami kitüntetésben részesítettek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*