Jó hírek a gyógynövény termesztők számára

Gyógynövényipari hálózatépítést jelentett be tegnapi sajtótájékoztatóján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a magyar-szlovák határtérségben, és megemelt összegű támogatásról döntött a Miniszterelnökség a gyógy- és fűszernövények termesztésére korábban megjelentetett vidékfejlesztési felhívásával kapcsolatban.

 Gyógynövények

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) három partnerszervezetével pályázatot nyert a gyógynövény ipar szereplőinek határon átnyúló hálózati együttműködésére az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban. A tervek szerint 2018. szeptember 30-án befejeződő projekt célja a magyar-szlovák határtérség gyógynövényes piacának feltérképezése, helyzetének elemzése, ennek alapján határon átívelő szaktanácsadási és képzési hálózat létrehozása. Célkitűzés továbbá marketing kampány és szakmai rendezvények, tapasztalatcserék szervezésével, kapcsolati háló létrehozásával a gyógynövényes ágazat jövedelmezőségének javítása, a hátrányos helyzetű határtérség foglalkoztatási, jövedelemszerzési lehetőségeinek bővítése. Az összegyűjtött adatok alapján a felmérés részleteit tartalmazó átfogó tanulmány készül, amely felkerül a létrehozandó honlapra. A portál segítséget nyújt bármilyen szinten gyógynövénnyel foglalkozni akaró magánszemély, vállalkozás, civil szervezet számára, illetve segíti a gyógynövénnyel foglalkozók egymásra találását. Az online felület létrehozása mellett Nagykaposon személyes információs pont is működni fog, ahol tanácsadással várják az érdeklődőket. Az NSKI partnerszervezetei a Rába – Duna – Vág Európai Területi Társulás (Tatabánya), Regionális Fejlesztési Ügynökség (Észak-Komárom), Nagykapos és Vidéke Társulás (Nagykapos).

A Miniszterelnökség módosította a jelenleg is pályázható, a gyógy- és fűszernövények termesztésére megjelentetett vidékfejlesztési felhívását. A kertészeti ágazat fejlesztését szolgáló, mintegy 3 milliárd forint keretösszegű felhívás maximálisan igényelhető támogatási összege egyéni projektek esetében a duplájára, összesen 100 millió forintra, kollektív beruházások esetében pedig 150 millió forintra emelkedett. A módosítás lehetőséget teremt arra, hogy a pályázók eltérő szakaszokban, több kérelem alapján is jogosultak legyenek támogatás elnyerésére. A módosított pályázati felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el.

 

H. G. M.

Fotó: napidoktor.hu