Jelentősen csökkent a Raiffeisen bank nyeresége

Jelentősen, csaknem felével csökkent a Raiffeisen bank konszolidált profitja az idei első kilenc hónapban, elsősorban az Ukrajna miatti  rendkívüli tartalékolás hatására, illetve az orosz rubel árfolyamgyengülése következtében.

    A konszern – amely a második legjelentősebb hitelező a közép-kelet-európai térségben – csütörtökön azt közölte, hogy a konszolidált profitja 225 millió euró volt a szeptember végével záródott kilenc hónapban, ami 45,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.
    Az adózott eredménye 259 millió euró volt a kilenc hónapban. A harmadik negyedévet 112 millió euró veszteséggel zárta a bank.
    A kamatbevétel 4,2 százalékkal, 2,894 milliárd euróra nőtt a háromnegyed évben.
    A Raiffeisen honlapjára felkerült adatok szerint a bank magyarországi vesztesége a kilenc hónapban éves szinten 274,3 százalékkal, 301 millió euróra nőtt, az idei harmadik negyedévben 202,8 százalékkal, 67 millió euróra emelkedett.
    Ugyanakkor jelentősen, bő 28 százalékkal kénytelen volt növelni a bank a hitelkockázati fedezetet, a 2012-es 623 millió euróról 800 millió euróra.
    A bécsi székhelyű bank által kihelyezett, nem teljesítő kölcsönök aránya szeptember 30-ig 10,3 százalékra emelkedett a tavaly év végi 9,8 százalékról.

Forrás:MTI