Jeb Bush elnökjelölt-aspiráns 33 évre visszamenőleg nyilvánossá tette adóbevallását

Jeb Bush amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns nyilvánosságra hozta az 1981 és 2013 között leadott összes adóbevallását kedden, amely lépésével elemzők szerint kampánya átláthatóságának hangsúlyozása mellett nyomást akar gyakorolni ellenfeleire, elsősorban a demokrata párti jelöltség esélyesének tartott Hillary Clintonra.

    Az interneten közzétett dokumentumok szerint a volt floridai kormányzó, akinek apja és bátyja az Egyesült Államok két legutóbbi republikánus elnöke volt, nagyságrendileg 20 millió dolláros vagyonnal rendelkezik. Jövedelme az iratok szerint 2007-ig tartó kormányzósága óta sokszorosára nőtt, dacára annak, hogy ezen időszak egybeesett az amerikai pénzügyi válsággal, az azt követő recesszióval, illetve a Jeb Bush által gazdaságpolitikája kapcsán élesen bírált Barack Obama elnökségével.
Míg Bush 2006-ban kormányzóként 260 ezer dollárt, 2013-ban már 7,4 milliót vihetett haza, amely összeget javarészt tanácsadással, befektetésekkel és fizetett beszédekkel kereste meg. Mindazonáltal a dokumentumok szerint 1981 óta jövedelme nagyjából 36 százalékát fizette be a szövetségi kasszába, s ezzel statisztikák szerint az amerikaiak legtöbb adót fizető felső egy százalékának tagja.
Az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag bevett szokássá vált az amerikai elnökjelöltek számára, hogy nyilvánosságra hozzák adóbevallásaikat, azonban eddig senki sem tett közzé ilyen sok és ilyen hosszú időszakot felölelő dokumentumot. Emellett a Bush által fizetett adó aránya is kifejezetten magasnak számít. Mitt Romney, a Republikánus Párt 2012-es elnökjelöltje például jövedelme 14 százalékát fizette be a szövetségi kormánynak.
Republikánus stratégák szerint Jeb Bush elsősorban Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiránsra próbál nyomást gyakorolni a lépéssel. A volt külügyminiszter és férje, a korábbi elnök Bill Clinton egy májusi közlés szerint 2014 januárja óta több mint 30 millió dollárt keresett fizetett beszédekkel és könyvszerződésekkel. Hillary Clinton a kampányban egyre nagyobb nyomásnak van kitéve, hogy tegyen közzé részletesebb adatokat vagyoni helyzetéről, és kedden Bush is megjegyezte, hogy miközben kevesebbet keresett, mint a Clintonok, mégis nagyobb adókulcs vonatkozott jövedelmére.
A 62 éves Jeb Bush felmérések szerint a 12 fős republikánus mezőny egyik legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa, és a jelöltség megszerzése esetén vélhetően Clintonnal kellene megmérkőznie az elnöki posztért.

Forrás:MTI