Janza Kata néha csal

A Budapesti Operettszínház művésznője bevallotta, hogy az édesapjával töltött nyaralásoknak köszönhetően izgalmas kalandozásként élte meg a történelemtanulást, amit szeretne ő is továbbadni gyerekeinek. Ez azonban nem mindig megy fejből, így időnként puskáznia kell. Azt is megtudtuk, hogy Kata a Szabad Föld cikkein nőtt föl.

Igazán szerencsésnek mondhatja magát Janza Kata, hiszen szüleinek köszönhetően egészen izgalmas kép alakult ki benne Magyarország történelméről. „Olyan családban nőttem fel, ahol fontosnak tartották, hogy megismerjük az országot. Minden évben másik megyébe mentünk nyaralni. Az édesapám kalauzolt minket, ő olyan volt nekünk, mint egy két lábon járó történelemkönyv. Sosem útikönyvből ismertük meg a helyszíneket, hanem ő mesélt nekünk” – mondta el a Szabad Földnek adott interjúja során a művésznő.

A könyvekben leírt száraz információhalmaz mellé szüksége van a gyerekeknek arra, hogy valaki egy kis izgalmat csempésszen a sok évszám közé, és rámutasson az összefüggésekre, ez azonban sajnos néha nem valósul meg az iskolapadban. Épp emiatt is tartja fontosnak Janza Kata, hogy saját gyerekei is az övéhez hasonló módon ismerkedjenek meg az ország történetével, ehhez azonban időnként neki is puskáznia kell a könyvekből.

Az emlékek felfrissítése miatt is vállalta el, hogy zsűritagja lesz a Szabad Föld 70. évfordulójának apropóján meghirdetett történelmi várjátéknak, hiszen a gyerekek így nem csak a tankkönyvből olvashatnak a XVI-XVII. századi Magyarországról, hanem játékos keretek között ők is átélhetik ezt az egyébként izgalmas korszakot.

Janza Kata szívesen vállalta el a felkérést azért is, mivel kedves emlékek fűzik a Szabad Földhöz. „A családunkban mindig volt egy sajtófigyelő, aki a vasárnapi ebédek után felolvasott az arra érdemesnek tartott cikkekből. Gyerekkoromban az apai nagyapám felolvasásait hallgattuk, aki a számunkra értéket képviselő Szabad Földből is gyakran idézett. Megesett, hogy parázs vita alakult ki egy-egy írás nyomán, de mi, gyerekek ezt is roppant szórakoztatónak találtuk” – mondta a művésznő.