Jáksó – Apukám ment, mint a rakéta

„Lehet beszélni a vakságról a fényben, de az nem ugynaz”- mondta házigazdánk, és így is van. Egészen más úgy beszélni, tapogatni, kitalálni, mit érintünk, hogy közben tudjuk, hamarosan lekerül a szemünkről a kendő.

Iszak Eszter és Vágó Piros bekötött szemmel próbálják megtapasztalni, milyen lehet egy étkezés a vakok számára

Iszak Eszter és Vágó Piros bekötött szemmel próbálják megtapasztalni, milyen lehet egy étkezés a látássérültek számára

Teljes sötétségében ebédelt, minden vizuális segítség nélkül tette próbára érzékszerveit Iszak Eszter, Vágó Piros, Jáksó László, Gianni és Győrfi Pál a Millenárison, a Láthatatlan Kiállításon. A hírességek kipróbálták, mennyire felismerhető egy hétköznapi étel íze, egy sokat használt fűszer illata, ha az embert nem segíti a látása, hanem mindenben csak az ízlelésére, szaglására és tapintására hagyatkozhat.

Különleges ebéd sok-sok humorral, ugyanakkor mélyen szántó gondolatokkal fűszerezve. A látássérültek egész vidám emberek: simán viccelődnek egy felborult pohár esetén” leverte, mint vak ember a poharat” – hangzott el, ugyanakkor jobban figyelnek egymásra, mint bárki más a világon. Felelősséget éreznek egymás iránt. Ők a fény az alagút végén, a világosság, mely beragyogja egymás világtalanságát.

Volt, akinek nem volt új az élmény, Jáksó László ugyanis látóként ismerte a láthatatlan világot, édesapja gyógyszermérgezés következtében 3 évesen veszítette el a látását. Jáksó gyermekként már ismerte a látássérültek életét édesapja révén, aki rendkívül aktív volt, és gyakran kerékpárral is közlekedett. A műsorvezető csak úgy fogalmazott: „Apukám ment, mint a rakéta”. Édesapja hosszú éveken át volt a Vakok Országos Szövetségének elnöke.

Gianni hosszan beszélt az egymásra utaltságról, a sötétről, ami elviselhető bekötött szemmel, mert lehet tudni, hogy hamarosan véget ér. Figyeljünk jobban egymásra- így foglalható össze az üzenete.

Nem kis meglepetést okozott Nemes Gábor, aki az ebéd végén Gianninak ajándékot nyújtott át és emellett olasz nyelven köszöntötte a műsorvezetőt. A sajtó megjelent képviselői óriási tapssal fejezték ki tetszésüket, rendkívül megható volt.

Nemes Gábor a Láthatatlan Kiállítás munkatársa, 26 éves, látása 2%-os, ami azt jelenti, hogy kizárólag a nagyobb tárgyakat látja pl. falat, autót. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett, olasz szakon. Ezen kívül angol, francia, portugál nyelven is beszél. Konferenciatolmácsként szeretne elhelyezkedni.

Bízunk benne, hogy ez a tehetséges fiatalember helyet talál magának a látók világában és segít megértetni velünk a sötétben élők mindennapi nehézségeit.

[nggallery id=11]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*