Izraeli nagykövet: a gyűlölet vezérli az Izrael elleni támadásokat

Ilan Mor izraeli nagykövet interjút ad az MTI újságírójának az izraeli nagykövetségen, Budapesten 2014. augusztus 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ilan Mor izraeli nagykövet interjút ad az MTI újságírójának az izraeli nagykövetségen, Budapesten 2014. augusztus 13-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Hamász Izrael elleni támadásainak egyetlen oka van: az országgal szemben táplált gyűlölete, és ha az iszlamista szervezet felhagy a támadásokkal, Izraelnek sem lesz oka, hogy fellépjen a Gázai övezetben – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az MTI-nek adott interjújában.

    A diplomata elmondta: 2005 óta rakéták ezreit indítja a Hamász Izrael ellen, a találomra indított támadásoknak rengeteg civil áldozatuk van. Emellett alagutak tucatjait ássák, amelyeken keresztül fegyvereseik eljuthatnak a zsidó államba. Eddig 31 alagutat talált és számolt fel Izrael – közölte.
    Hangsúlyozta: Izrael nem tesz mást, mint reagál az ellene indított “terrorakciókra”, hiszen alapvető joga, hogy megvédje magát a támadások ellen. Izrael gyűlöli a háborút, de nyilvánvalóan nem fogadhatja el, ha támadás éri az országot – mondta. Kijelentette: ártatlan palesztinok is a harcok áldozatává válnak, de ez nem Izrael hibája, hanem a Hamászé, amely brutális módon élő pajzsként használja a palesztin civileket. A Hamász gyakran házakban, iskolákban és kórházakban rejtegeti a fegyvereit – jegyezte meg.
    Ilan Mor közölte: 2005-ben Izrael abban a reményben vonult ki a Gázai övezetből, hogy az ott élők megragadják a lehetőséget a terület fejlesztésére. A palesztinok többsége békét, normális életet akar, de ezt – mondta a diplomata – a Hamász megakadályozza. Szavai szerint a palesztinok modernizálhatták volna az övezetet egyfajta második Szingapúrt létrehozva, de a Hamász miatt a társadalom megragadt a középkori szinten. A szervezet “túszul ejtette” az ott élő másfél millió palesztint, fundamentalista diktatúrát hozott létre – magyarázta. Mint mondta, a Hamász példaképének tekinti az Irakban működő Iszlám Állam szélsőséges szunnita csoportot, és ugyanolyan, “a saríán alapuló, az emberi jogokat semmibe vevő” iszlamista államot akar létrehozni.
    Azt mondta, hogy a Hamász a mai napig tartja magát az 1988-ban íródott, Az iszlám ellenállás alapokmánya című dokumentumban megfogalmazottakhoz, amely szerint el kell pusztítani Izraelt, mert a zsidóknak nincs helyük a Közel-Keleten. Ilan Mor szerint ez a fundamentalista, antiszemita és nacionalista ideológia vezérli a szervezetet, ez a gyűlölet az egyetlen oka az Izrael elleni támadásainak. Hozzátette: a Hamászt törekvéseiben támogatja Irán, amely minden Izrael ellen harcoló csoportot támogat.
    A nagykövet kiemelte: rossz propaganda azt hangoztatni, hogy Izrael elfoglalja a Gázai övezetet, és katonáiknak el kell hagyniuk a területet, hiszen nincsenek is ott. Izrael minden alkalommal beleegyezett a tűzszünetbe, de a Hamász mindig folytatta a támadásokat – mondta.
    Ilan Mor hangsúlyozta: Izraelt nem politikai okok motiválják a Gázai övezeti fellépésre, “az országban konszenzus van a jobb- és a baloldal között arról, hogy jogos az önvédelem és meg kell védeniük az állampolgáraikat”.
    Bár a történtek miatt Izrael jelenleg népszerűtlen a világban, főleg Európában, az ország nem a rossz oldalon áll – mondta. Úgy látja, sokan – így több magyarországi párt is – kettős mércét alkalmaznak: amikor Szíriában, Irakban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Libanonban, Líbiában, Szudánban vagy Jemenben tapasztalják az emberi jogok megsértését, nem emelik fel a szavukat, de Izrael intézkedései ellen igen. Holott Izrael az egyetlen demokratikus állam a Közel-Keleten – fűzte hozzá.
    A nagykövet szerint a világ gyakran hallgat, amikor a kisebbségeket, például a keresztényeket üldözik a Közel-Keleten, erőszak, jogsértések történnek, “a muszlimok ölik egymást vagy a keresztényeket”. Nem fair, hogy Izraelre ilyen nagy figyelem jut, míg a többi térségbeli országra kevesebb – hangoztatta.
    A diplomata arról is beszélt, hogy Izrael békében akar élni a palesztinokkal, de ehhez az kell, hogy a Hamász hagyjon fel a támadásokkal és az alagutak ásásával, működtetésével. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az alagutak dollármilliókba kerülnek, és ezt a pénzt a palesztinok életkörülményeinek javítására is lehetne fordítani.
    Még nincs késő ahhoz, hogy elkezdjenek dolgozni a Gázai övezet fejlődésén, ebben Izrael szívesen segít, de előbb be kell szüntetni a támadásokat, demilitarizálni kell az övezetet – vélekedett. Hozzátette: a területen egyetlen, megbízható, elismert, a rendet fenntartani képes palesztin hatalomnak kell működnie.
    Ilan Mor úgy fogalmazott, a palesztinok minden egyes alkalommal elszalasztották a lehetőséget a konfliktus megoldására, pedig Izrael erre sokszor adott módot. Úgy látja, a zsidók és a palesztinok közötti alapvető különbség abban rejlik, hogy míg a zsidók reménnyel tekintenek a jövőre, “a palesztinokat reménytelenség hatja át, és mindenért Izraelt okolják”. Izrael a kétállamos megoldás mellett áll ki, de mindkét népnek el kell fogadni, hogy  kompromisszumot kell kötni a megegyezéshez – hangsúlyozta a nagykövet.

Forrás:MTI