Izrael lezárja a palesztin területeket a zsidó újév idejére

Izrael biztonsági zárlatot vezet be a palesztin területeken: Ciszjordániából és a Gázai övezetből nem lehet belépni az országba a zsidó újév idején, csütörtök éjféltől vasárnap éjfélig – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön.

    Több mint hetven figyelmeztetést kaptak merényletekről az izraeli biztonsági szervek az őszi ünnepekre, a zsidó újévre, a jóm-kipúrra, vagyis az engesztelés napjára, valamint a sátoros ünnepek idejére. Ezek szerint a terroristák és a terrorszervezetek legjelentősebb célpontjai Jeruzsálem, Ciszjordánia egyes részei és Tel-Aviv.
    Az utóbbi hónapok megnövekedett számú terrortámadása miatt minden jeruzsálemi zsinagógában fegyveres biztonsági őrök lesznek jelen a vasárnap estig tartó zsidó újévi szertartásokon, és több ezer rendőrt vezényelnek a zsúfolt és a szent helyekhez.
    Izrael minden évben korlátozza a palesztinok szabad mozgását az őszi zsidó ünnepek, valamint más vallási én nemzeti események idején. A zárlat időtartama alatt csak humanitárius és egészségi okokból, valamint más kivételes esetekben engedélyezik a belépést izraeli területre, és csak a hadsereg felelős szerveinek jóváhagyásával. MTI