Ízlett a cukorbeteg gyerekeknek a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny győztes tortája

Átadták a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny díjait és hivatalosan is felvágták az idei győztes „Csokis kaland”-ot az augusztus 20-i ünnepségek alkalmából a Magyar Ízek Utcáján. Cukorbeteg gyermekek kóstolhatták meg először a tortát. 

 

A ma kezdődő Magyar Ízek Utcája programjainak nyitányaként ünnepélyesen felavatták a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny győztesét, a „Csokis kaland”-ot. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány versenyének fődíját Mautner Zsófiától, a zsűri elnökétől, a Chili és Vanília gasztroblog szerzőjétől Nándori László vehette át a budapesti Nándori cukrászda csapata nevében. Az aranykoszorús cukrászmester szerint a kiváló alapanyagok mellett a torta különlegessége, hogy szeletenként mindössze 254 kalóriát és 10,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nincs benne fehér liszt és hozzáadott cukor, lassan szívódik fel és mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják akár tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként. A Magyar Ízek Utcája az első alkalom, amikor a nagyközönség megvásárolhatja a „Csokis kaland”-ot, de augusztus 19-től országszerte számos cukrászdában is árusítják! Az árusítóhelyek listája és a “Csokis kaland” receptje mától elérhető az alapítvány weboldalán.

A „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt 2012-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozta létre és hirdette meg, szakmai partnere a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium volt. Az értékelési szempontok között volt a megfelelő és magas minőségű alapanyagok használata, az alacsony szénhidrát- és kalóriaérték, az esztétikum, az ünnephez kötöttség és a magyar ízvilághoz köthetőség. Ugyanakkor kiemelten fontos volt az innováció is, ezért erre különdíjat is létrehoztak a szervezők a verseny főtámogatója a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. jóvoltából . Az ünnepségen Nagy Attila, a 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója a „Leginnovatívabb receptért” járó díjat adta át a budapesti Horváth Cukrászdának a „Bazsalikomos csipkebogyó” tortáért. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját pedig a szombathelyi Mészáros Cukrászda érdemelte ki a Döbleces almás kreációval, amelyben a “döbleces” sütőtököt jelent.

Cukorbeteg gyermekek az elsők között

A tortaavatás méltó zárásaként az országban az elsők között cukorbeteg gyerekek kóstolhatták meg a „Csokis kaland”-ot. A gyermekek a verseny főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft.-nek köszönhetően táboroznak megfelelő körülmények között nyaranta, és az ő jóvoltukból érkeztek az ünnepségre.

A Tartsd a Szintet! edukációs programot működtető 77 Elektronika Kft. gyermekszervezetek részére kiírt pályázata 15 nyári cukorbeteg gyermektábor létrejöttéhez járul hozzá évről évre. A táborok fő célja, hogy a diabétesszel élő gyermekek játékos formában, szabadidős, edukációs és sportprogramok révén tudhassanak meg többet betegségükről, valamint szakemberek segítségével sajátíthassák el a kezeléséhez szükséges ismereteket, eközben pedig igazi csapattá kovácsolódjanak. Idén augusztusban Erős Antónia és Hevesi Tamás is csatlakozott a táborozókhoz, hogy az egészséges életmód, a mozgás és a gyakori vércukormérés fontosságára hívják fel a fiatalok figyelmét.

Ingyenes egészségügyi mérés a Magyar Ízek Utcáján!

Az egészségükre odafigyelők augusztus 19-20-án a Bem rakpart és Csalogány utca sarkán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban ingyenesen megmérethetik vércukorszintjüket a világ egyik legpontosabb vércukormérő készülékével, a Dcont® TREND-del és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberétől táplálkozási tanácsokat is kaphatnak.

A „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny fődíja egy háromnapos wellness hétvége, melyet az Accent Hotels biztosít. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíja a Kenwood támogatásával valósult meg. A versenyt támogatja az Internetpatika.hu is.

2014-ben a verseny főtámogatója újra a 77 Elektronika Kft., a Dcont® TREND, az egyetlen VALÓBAN MAGYAR vércukormérő család fejlesztője és gyártója.