Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Ismert hazai művészeti iskolák, művészeti csoportosulások, galériák és neves magyar művészek mellett a francia M. Chat és az olasz Officina Nomade ösztönzi egyedi gondolkodásra, újrahasznosításra és alkotásra a Sziget fesztivál művészeti helyszínén, az ArtZone-ban a fiatalokat. A Múzeumi Negyed az idén Liget Budapest néven 14 helyszínnel várja a látogatókat.

    A hétfőn kezdődő Sziget fesztiválon az alkotás örömét minden nap átélhetik a látogatók az ArtZone-ban felállított tizennyolc sátor programjain – közölték a szervezők az MTI-vel.
    M. Chat, a franciák legismertebb street art művésze Párizsból érkezik, hogy védjegyét, a hatalmas mosolygó sárga macskát performansz kíséretében a fesztivál több pontján is megfesse és az ArtZone-ban kialakított bázisán, saját jellemző stílusában rajzolni tanítsa az érdeklődőket. Olaszországból az Officina Nomade jön el a Szigetre, ahol a rövidítésekkel megfogalmazott e-mailek és chatek igazságtartalmának vizsgálata kapcsán arra kérik a közönséget, hogy különböző grafikai technikákkal készült levelezőlapokat készítsenek.
    A fesztiválozók kedvenc zenekaraik, előadóik nevét festhetik magukra vagy pólójukra a Kisképző jóvoltából, ha pedig valaki nem biztos abban, hogy a megfelelő ruházatot választotta, ellátogathat a Palomához, ahol öltözködési tanácsadással is segítenek neki. A látogatók az ArtZone több sátrában is alakíthatnak a megjelenésükön: készíthetnek virágkoszorút, díszíthetnek kalotaszegi hímzéssel vagy varrhatnak pótzsebet, gyárthatnak ékszert papírból origami technikával, fából, nemezből, bőrből és műanyagból vagy a Szigeten gyűjtött hulladékból.
    Szúnyoghálóra, pukkasztós fóliára és egyéb rendhagyó anyagokra lehet festeni a Magyar Mozgó Képtár sátornál, az eső ellen pedig a látogatók képregénykabátot alkothatnak kedvenc szereplőikkel és a Corvin Rajziskolával. A Medence Csoportnál lehet pénztárcát készíteni tejesdobozból, táskát molinókból, és hangszereket hétköznapi tárgyakból – ezek esténként meg is szólalnak.
    Az érdeklődők szabadjára engedhetik fantáziájukat és profi szobrászok segítségével faraghatnak bármilyen mesebeli figurát az Unicorn Factory-vel, vagy készíthetnek saját gördeszkát a Deák 17 Galéria képviselőivel.
    Nem mindennapi vizuális élményeket ígérnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem sátrában mozgással irányítható fények, a Visartnál digitálisan valósíthatják meg önmagukat az érdeklődők, az Art Tag szerepjátékban pedig a művészeti piac kalandos útján lépkedhetnek végig, miközben kortárs alkotóként próbálják eladni portékáikat.
    Ha valaki inkább a passzív szórakozást keresné, érdemes ellátogatnia a Kapusátor kiállítására, melyet Német Szilvia, az Art Quarter Budapest művészeti rezidenciaközpont kurátora válogatott össze, vagy megnézheti a Gregersen Art Point workshoppal egybekötött kortárs geometrikus absztrakt kiállítását. Naponta más témával foglalkozó előadásokkal jelentkezik a Magyar Mozgó Képtár sátra, ahol szót ejtenek a budapesti köztérfelújításról az építészet szemszögéből, beszélnek a filozófiáról és lesz versfelolvasás is, a cARTc Kulturális Egyesület segítségével pedig képzőművészeti biciklitúrát tehetnek a látogatók a balkáni országokban.
    Idén is lesz Múzeumi Negyed, amelynek ezúttal a Liget Budapest a névadója. Mint a Városliget Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében írják, a Liget projekt helyszíne hasonló célt szolgál a Szigeten, mint 2018-tól a Városligetben: egy olyan hely lesz, ahol a látogatók egyszerre pihenhetnek, művelődhetnek és sportolhatnak. Napközben lazíthatnak, délután pedig szakmai beszélgetéseken vehetnek részt például városépítészetről, a városi sportolásról, vagy angol nyelven arról, hogyan látják a külföldiek Budapestet.
    Kint lesz a Szigeten többek között a Liget Budapest projekt keretében megújuló Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is. Az intézmények kamarakiállítással, installációkkal és interaktív programokkal készülnek a fesztiválra.
    A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a környezettudatosság, újrahasznosítás, a biztonságos közlekedés jegyében hívja alkotásra, közös gondolkodásra, szórakozásra a szigetlakókat, akik újrahasznosított alapanyagokból készíthetnek praktikus kiegészítőket és használati eszközöket a múzeum profiljának megfelelően műszaki témakörben.
    A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös sátrában önismereti játékot is kínál a látogatóknak.
    Az Iparművészeti Múzeum helyszínén a napokban megnyílt, Tapas című spanyol gasztrodizájn-kiállításhoz kapcsolódva a spanyol kultúra fontosabb állomásait az irodalom, a zene és a nyelv segítségével térképezik fel. Gasztrokvíz, egyedi szótanuló kártyák, interaktív fotófal, katalán karkötők várják a vendégeket.
    A Szigeten megjelenik a magyar népművészet is: a Hungarikum faluban az idei év témája a “cifra”, a magyar népművészet minden területének páratlan motívumkincse, gazdag díszítő formavilága. Az érdeklődők a témát körbejárva délutánonként pingálást, hímzés és cifra tánclépéseket is tanulhatnak. A hagyományőrző táncegyüttesek mellett idén a határon túlról, Erdélyből is érkeznek vendégek, akik saját tancaikkal és viseleteikkel ismertetik meg az fesztiválozókat. A szentendrei Skanzen pedig megmutatja, hogy mit jelent a magyar kultúra cifrasága, milyen a cifra magyar viselet, a matyó, a kalocsai vagy a cifraszűr.

Forrás:MTI