IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn és Országos Természet- és Környezetvédelmi filmnapok szerte az országban május 25-27. között

Május 25-27. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, mely mára az ország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvénye lett – hangzott el az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Nemzetközi Természetfilm Fesztivál sajtótájékoztató (2)

Székelyhidi Tamás, a Fesztivál főszervezője ismertette az eddig elért eredményeket, majd elmondta, hogy a 2018. évi nevezések között ismét szerepel David Attenborough, aki az idei filmszemlére három alkotását is nevezte, valamint mára a Fesztivál elérte, hogy a legnagyobb nemzetközi filmstúdiók is nevezik filmjeiket, akinek a jelenléte egyértelmű elismerést jelent a Fesztiválnak. A színvonalas, nemzetközileg is elismert alkotók filmjei mellett a szervező külön kiemelte a Kárpát-medencei filmszemle gazdagságát, és a magyar ajkú alkotók kiemelkedő részvételét a Filmszemléken és az országos filmnapokon.

A Fesztivál 3 napja alatt a fő vetítési helyszíneken (a Királyi Kastély Lovardája) és a gödöllői Alsóparkban egyaránt ingyenesen látogatható valamennyi program. Összesen 5 helyszínen párhuzamos vetítésekkel várják a nézőket, lesznek angol nyelvű vetítések, és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is. A Fesztivál pénteki Diáknapjára már most több mint 700 diák regisztrált. (Az egyéni látogatók számára a regisztráció nem szükséges.)

A Fesztivál szervezői több különleges eseményre is felhívták a figyelmet. A Földművelésügyi Minisztérium, az NHKV és a Heineken Hungária támogatásával létrejövő unikális Trash Art Magyarország kültéri szobor pályázat és kiállítás keretén belül idén már középiskolások, amatőrök és művészek egyaránt megmutathatták gondolataikat az idei téma, a Biodiverzitás, témakörében. A kiállítás célja a társadalom figyelmének felhívása napjaink egyik legégetőbb problémájára, a hulladékok keletkezésére és kezelésére. A szobrok először a gödöllői fesztiválon tekinthetők meg, majd május 28. és június 30. között a Királyi Kastély Parkjában, és ezt követően megjelennek több neves hazai fesztiválon is (Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál). 2018-ban a Heineken Hungária Zrt. a Trash Art Magyarország verseny egyik kiemelt támogatója.

„Sörgyártóként kiemelt figyelmet fordítunk a természeti erőforrások tudatos és fenntartható felhasználására. ’Csapoljunk jobb világot’ stratégiánk keretében azt a célt tűztünk ki magunk elé, hogy 2020-ra a világ legkörnyezetbarátabb sörgyártója legyünk. Ezzel összhangban keressük folyamatosan azokat a lehetőségeket, melyekkel a kalásztól a korsóig fenntarthatóvá tehetjük gyártásunkat, illetve azokat a partnereket, akikkel közösen szemléletformáló kampányokat valósíthatunk meg. A Trash Art fesztiválon 2 olyan szobor is látható lesz, amely a HEINEKEN sörgyártási hulladékából készült. Bár hulladékunk 98%-át már most is újrahasznosítjuk, nagyon örülünk, ha a maradékból kreatív alkotás születik. A Trash Art fesztivál zárónapjára pedig egy programmal is készülünk, Gödöllőn rendezzük meg a Dobd a C-t! felsőoktatási versenyünk döntőjét, amelyen főiskolás és egyetemista diákok szerte az országból a HEINEKEN karbonlábnyomának csökkentését megcélzó kreatív projekt-ötleteiket mutatják be.”  – ismertette a cég kommunikációs vezetője, Bors Kata.

A rendezvény további különlegességei az immár hagyományosan kiállításra kerülő Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, mely idén a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását is célul tűzte ki. A program kiemelt támogatója a Földművelésügyi Minisztérium.

Zenei programokban is bővelkedni fog az idei rendezvény: a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny fiatal együtteseknek nyújt bemutatkozási lehetőséget péntek és szombat este a Nagyszínpadon, vasárnap délelőtt pedig Gödöllő kórusai ismert zenészek részvételével adnak elő két dalt a Természet- és Környezetvédelem Gálájának megnyitójaként.

A vasárnapi gálán kihirdetésre kerülnek a Fesztivál égisze alatt meghirdetett diák és amatőr pályázatok, valamint a Trash Art Magyarország pályázat díjazottjai. A vasárnapi napot élőben követhetik az M5 csatorna nézői – hangsúlyozta Dér Ágnes csatornaigazgató- lehetővé téve ezzel több százezer ember számára, hogy találkozzon a természet- és környezetvédelem üzeneteivel, az alkotókkal és mindazon elhivatott szakemberrel, akik nap mint nap erőfeszítéseket tesznek világunk élhetőbbé tételére. A csatorna elkötelezett a magyar természetfilmek támogatása mellett, ezért amellett, hogy folyamatos lehetőséget és teret ad a magyar alkotóknak filmjeik bemutatására, 2018-ban is átadásra kerül az M5 különdíj, melyet minden évben egy kivételes magyar alkotónak ítél oda a csatorna. A díjat 2017-ben Olma Frigyes: Gemenc, árterek világa című filmje kapta.

Május 25-27. között, a napközbeni filmvetítések mellett számtalan érdekes és izgalmas program, előadások és fotókiállítások, szabadtéri filmvetítések várják az érdeklődőket, mind a természet- és környezetvédelem jegyében Az Alsóparkban a Fesztivál szakmai partnerei, kiállítói változatos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokon keresztül adnak betekintést a látogatóknak tevékenységükbe. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállításra kerül egy 23.000 literes óriásakvárium, melyben hazánk vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz „Állati jó” bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, és felállításra kerül egy erdészeti játszótér. Külön területet biztosítanak a szervezők az újrahasznosítás témájának, inspiráló példák mellett mindennapi praktikumokkal és szaktanácsadással is várják az érdeklődőket.

Akik pedig a gyermeknapi hosszú hétvégén nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azoknak a szervezők figyelmükbe ajánlották az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, mely közel 30 helyszínen, vidéki nagyvárosok mozijában és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban kerül megrendezésre ugyancsak május 25-27. között. A helyszíneken ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várják a helyi szervezők az érdeklődőket.

A szervezők a sajtótájékoztatón megköszönték valamennyi támogatójuknak és partnerüknek az együttműködést, mely által immár negyedik alkalommal jöhet létre a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn és vele együtt az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok szerte az országban.