Itthon is bemutatták a Káin gyermekeit

Tegnap volt az év egyik nagy hatású dokumentumfilmjének, a Káin gyermekeinek a magyarországi díszbemutatója. Az HBO és a Campfilm közös szervezésű rendezvényén részt vett a dokumentumfilmes szakma, a sajtó és az alkotók is.
Fotó:HBO

Gerő Marcell dokumentumfilmjét, a Káin gyermekeit nagy várakozások előzik meg itthon, hiszen a nemzetközi porondon már bizonyított: részt vett a világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmes szemléjén, a 62. San Sebastian Filmfesztiválon, valamint számos egyéb neves szakmai rendezvényen a világ minden táján.
Az HBO-n november 27-én debütáló dokumetumfilm Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmjét tekinti kiindulópontnak: a Bebukottak hat gyilkosságért elítélt tizenévest mutat be Tökölön, Magyarország egyik legkeményebb börtönének falain belül. A Káin gyermekei a fiatalkorúak bebörtönzésének életükre gyakorolt hatásait kutatja: a Bebukottak három szereplőjének életét mutatja be 30 évvel a büntetésük megkezdése után.

A Káin gyermekeinek hazai díszbemutatójára tegnap este került sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol megjelentek a dokumentumfilmes szakma és a sajtó jeles képviselői, valamint a Káin gyermekeinek és a Bebukottaknak az alkotói is. A vetítés előtt Monory Mész András, a Bebukottak rendezője és az est tiszteletbeli házigazdája köszöntötte a résztvevőket, majd az HBO Europe saját gyártású dokumetumfilmjeiért felelős producere, Hanka Kastelicova mondott pár szót az alkotókkal való sikeres együttműködésről, a film rendezője, Gerő Marcell pedig röviden ismertette a film háttértörténetét. A vetítést követően a közönség vastapssal köszöntötte a Káin gyermekei színpadra lépő alkotóit, valamint a Bebukottak jelenlévő stábját is.

A hazai közönség elsőként az HBO csatornáján, valamint az HBO GO-n láthatja a filmet november 27-én, jövő hét csütörtökön 23:00 órai kezdettel.
A Káin gyermekei várhatóan jövő év elején kerül a hazai mozikba.

A magyar–francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques Bidou és Marianne Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre.

A Káin gyermekei eddigi fesztiválszereplései és díjai:
62nd International Film Festival de San Sebastian, Spanyolország (A kategória)
10th Zurich Film Festival, Svájc
8th Abu Dhabi Film Festival, Egyesült Arab Emírségek
Jihlava International Documentary Film Festival, Csehország
Stockholm Film Festival, Svédország
IDFA, Hollandia
11. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál – Diákzsűri díja a legjobb emberi jogi dokumentumfilmnek