Itt készülnek a szablyák az augusztus 20-i tisztavatásra

Reneszánszát éli a kovácsmesterség, egy magyar műhely a fél világba gyárt kardokat

Egy magyar mester műhelye Amerikától Ausztráliáig látja el kardokkal, tőrökkel és szablyákkal a történelmi harcosokat és hagyományőrzőket, de ő készíti a díszszablyákat a közelgő augusztus 20-i tisztavatásra is. Akit érdekel a kovácsok világszerte reneszánszát élő világa, a HISTORY-n elkezdheti az ismerkedést: a Tűzben edzett legújabb évadjában a legjobb fegyverkovácsok a zsűri tagjaival mérik össze erejüket történelmi pengék készítésében.

HISTORY_buhurt

Sok más tizenéves fiúhoz hasonlóan Berbekucz Viktor fantáziáját is megragadták a kardok, tőrök, bárdok világa. Ám míg a legtöbbünk számára mindez megmarad a gyerekkori fantáziákban, ő sikeres vállalkozást alapított a középkori kézifegyverekre. „Tíz-tizenkét éves korom óta érdekelnek a kardok. Faltam a történelmi regényeket és a kardozós filmeket” – idézi fel a péceli fiatalember. Berbekucz a Magyar Nemzeti Múzeum fegyverszakértője, Temesváry Ferenc, valamint Jeges András restaurátor mentorálása segítségével végül valóra váltotta álmait, és ma saját műhelyében készíti a szúró- és vágófegyvereket.

„Huszonegy éves voltam, amikor elkezdtem megvalósítani a saját műhelyem gondolatát. Számomra is meglepő volt, hogy létezik az általam készített fegyverek és vértek iránt kereslet. Ma gyakorlatilag nincs olyan szeglete a világnak, ahová nem szállítunk: Amerikától Ausztráliáig, Kínától Hawaii-ig vannak rendeléseink. Emellett mi készítjük immár harmadik éve a kardokat a Magyar Honvédség tisztavatásaira is” – mondja büszkén a kovácsmester, akinek vállalkozásában 11 ember dolgozik, nagy részük a műhelyben.

Tisztavatás a Kossuth téren

A Magyar Honvédség jeles eseménye a tisztavatás, amely idén a hagyományos augusztus 20-i ünnepségek egyetlen megtartott eleme lesz (a többi programpont a koronavírus miatt elmarad). A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt. Minden újonnan avatott tiszt egy osztrák-magyar, 1861-es mintájú gyalogtiszti szablyát kap ajándékba. A tisztavatásokat 1969 óta tartják a Kossuth téren, ez alól kivételt a 2007 és 2011 közötti évek jelentettek, amikor a Hősök terén volt az eskütétel.

Reneszánszát élő mesterség

Berbekucz Viktor története nem egyedi: Magyarországon is több műhely foglalkozik hagyományos fegyverek kovácsolásával, ami világszerte egyre népszerűbb elfoglaltság. Művelői szerint a tömegtermelés és a virtuális világok korában felüdülés kemény kétkezi munkával kézzel fogható műremekeket létrehozni, ahogy egykori őseink is tették, ráadásul a történelmi fegyverek segítenek életben tartani a hagyományokat is.

„Nincs nagy különbség a mai kardkészítés és a régi kovácsok munkája közt, csak a gépek meghajtása más: inasok helyett kalapácsgép van, malom vagy kézierő helyett áram hajtja a köszörűt. Az alapműveletek azonosak, de fizikailag kevésbé megterhelő és gyorsabb a munkavégzés. Régen a nagyobb műhelyekben sokan dolgoztak, voltak tanulók, segédek, inasok. Nem voltak magas bérek, örültek, ha volt mit enni a családnak. Egy kelta vagy frank kovács életét szinte lehetetlen a mai kovácsokéhoz hasonlítani” – mondja Berbekucz Viktor, akinek közel 170-féle kard készül: falchionok, szablyák, hosszú- és egykezes kardok, viking, gótikus és reneszánsz kardok, tőrök, csatabárdok és fokosok, kések és buzogányok.

Nem dísz, sporteszköz

Aki azt hiszi, hogy vitrinben porosodó díszkardok kerülnek ki a keze alól, téved: a legtöbb sporteszköz lesz. Egyre népszerűbbek világszerte a középkori lovagi harcmodort felelevenítő küzdősportok, mint például a buhurt, ami egy kemény, full kontakt páncélos küzdelem, illetve a légiesebb, történelmi technikákat rekreáló HEMA vívás. A sportcélú kardoknál a történelmi hűség mellett a pengék súlyára, hosszúra, élvastagságára vonatkozó előírásoknak is meg kell felelni, és persze fontos, hogy ne essen szét az első pár csapás után. A kardkovács korábban maga is belekóstolt a buhurtba, forgatni is tudja a keze alól kikerülő fegyvereket. Vevői közé tartoznak a Magyar Buhurt Szövetségbe harcosai. Közülük néhányan tavaly a Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében tartottak bemutatót a HISTORY MMA Páncélban című sorozatához.

A HISTORY csatorna Tűzben edzett című sorozatában – amely Berbekucz Viktor kedvenc műsora –a modern kor kovácsmesterei a világ legizgalmasabb pengéit készítik el szemünk láttára egymással versenyezve. A műsor beavatja a nézőket a pengekészítés rejtelmeibe, de közben történelemi fegyverekkel, ősi és modernebb kulturális érdekességekkel, szokásokkal is megismertet. Az új évad különleges epizódjaiban az eddigi szériák legjobbjai a zsűri tagjaival mérik össze tudásukat történelmi pengék elkészítésében.

A Tűzben edzett új epizódjai hétfő esténként 19 órakor láthatók a HISTORY-n.