Itt a hideg, hol a gáz?

Itt a hideg, ténylegesen elkezdődött a fűtési szezon. Magyarországon azonban minden korábbinál kevesebb gáz van a földgáztárolókban. 2010 szeptember végén még közel 6 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban, ma ennek a mennyiségnek csupán a fele áll rendelkezésre.

Az MSZP-kormányok idején Magyarország jobban teljesített, mert megerősödött az ellátás biztonsága. Létrejött az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági földgázkészlet, új tárolók épültek. Ennek köszönhetően nem kellett korlátozni a lakosság ellátását még a 2009-es gázválság idején sem, sőt Magyarország tudott segíteni szomszédainak.

A stratégiai gázkészletet a Fidesz előbb csökkentette, majd törölte a készlet mértékére vonatkozó törvényi biztosítékokat. Mivel a mai napig nem gondoskodtak a visszapótlásról, a készletmennyiség a korábbinak a töredéke csupán.

A kialakult helyzetben a fogyasztók ellátásának veszélyeztetése egyértelműen az Orbán-kormány felelőssége. Az viszont a családok baja lesz, ha egy 2009-eshez hasonló gázválság kialakulása esetén a leghidegebb időben korlátozni kell az ellátást.

Ha a Fidesz a tárolók működőképességét biztosító párnagázból pótolná a hiányzó mennyiséget, az az adófizetői pénzekből drágán megvásárolt tárolók tönkretételéhez és bezárásához vezetne. A Fideszben időről-időre mégis felmerül, hogy elég lenne kevesebb tároló is, így egyes tárolókat teljesen le lehetne üríteni, majd be lehetne zárni. Ezért várjuk az Orbán-kormány világos válaszát arra, hogy miért nem gondoskodtak időben a tárolók feltöltéséről, valamint hogy valóban terveznek-e bezárni a magyarországi földgáztárolók közül akár egyet is?

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*