Itt a „Belevalók” második állomása

Felsőzsolcán az Egy Csepp Figyelem Alapítvány továbbképző programja. Decemberben Felsőzsolcán szervezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a „Belevalók” második állomását. Az ingyenes óvodai továbbképző program célja, hogy minél több óvoda várja felkészülten az országban a cukorbeteg gyerekeket. Az első tréningnapon, Kecskeméten csaknem 100 óvónő vett részt.

Az Alapítvány arra számít, hogy Felsőzsolca és környékéről is olyan hatalmas érdeklődéssel övezi majd a Belevalók továbbképző programját, mint az első, októberi alkalommal. Kecskeméten csaknem száz óvodapedagógus vett részt a fél napos, ingyenes továbbképzésen.

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány október 17-én indította útjára új programját, amelyen dietetikusok, diabetológusok és szakápolók készítik fel az óvodai dolgozókat a cukorbeteg gyerekek intézményi fogadására. Csakúgy, mint Kecskeméten, Felsőzsolcán is ott lesz Erős Antónia. ”A program célja, hogy az elméleti és gyakorlati oktatás után minél több óvónő tudjon segítségére lenni a cukorbeteg gyerekeknek” – mondta az Alapítvány létrehozója.

 

“Örülök ennek a programnak, mert sok hasznos információt hallottam, melyeket, ha cukorbeteg gyerek kerülne hozzánk, hasznosítani tudok. A mi óvodánk mindig fel felvállalta az olyan gyerekeket, akik nagyobb odafigyelést igényeltek tőlünk: volt epilepsziás és gluténérzékeny óvisunk is. Én szívügyemnek tekintem, hogy minden gyerek megkapja a kellő törődést” – mondta Oláh Csabáné óvónő, aki részt vett a kecskeméti képzésen.

 

Az alapítványhoz az elmúlt években sok visszajelzés érkezett a cukorbeteg gyerekek óvodai elhelyezésének nehézségeit illetően. 2015 szeptemberétől életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy mivel az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs, az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés fontos, de elegendő is.

 

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után tudni fogják, hogy mit jelent egy cukorbeteg gyermek ellátása, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy, ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő. Egy-egy oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll,  egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszint-mérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulinpumpa bemutatása).

 

Az alapítvány egy, az ezeket a témákat érintő oktatóanyaga elérhető a www.egycseppfigyelem.hu honlapon!

 

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulinadásra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnere a Belevalók program megvalósításában a Kaméleon Olvasóklub. Az olvasás népszerűsítő programról a diabétesz továbbképzést megelőzően szakemberek tartottak előadást, „Olvasóvá nevelés a digitális korban” címmel az óvónőknek (erről bővebben itt: http://rainbowkatalogus.hu/olvasoklub/).

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány óvónői oktató programja a 2013-ban indult, “egycseppes” gyerekprogram második állomása az 5 éven felüli gyerekeknek szóló mesekönyv megjelenése után. A Szárnyak és paták Finy Petra meséjével és Herbszt László illusztrációival tavasszal jött ki a Kolibri Kiadónál. A történet egyik mellékszereplője, Glu egy cukorbeteg, vagány kisfiú. A könyvvel az volt a célja az alapítványnak, hogy lebontsa a diabéteszt körülvevő tabukat, megkönnyítse a cukorbeteg gyerekek közösségbe illeszkedését, és segítséget adjon a családoknak, nevelőknek ahhoz, hogy beszélni tudjanak a gyerekkori cukorbetegségről.

 

A “Belevalók” programhoz további támogatók csatlakozását várja az alapítvány!

 

 

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik. Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: ők nem fogyaszthatnak cukorral készült édességet.

 

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A cukorbetegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint rendezése. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák).

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány számos, főként a gyerekes családoknak és a fiatal felnőtteknek szóló programot szervez (Szárnyak és paták című mesekönyv egy cukorbeteg szereplővel, ingyenes egészségügyi szűrések, Egy Csepp Világnap, Cseppont Patikahét).

 

 

További információ:

 

A “Belevalók”programról:

http://egycseppfigyelem.hu/esemenyeink/belevalok

 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítványról:

www.egycseppfigyelem.hu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*