Ismét megmozdult a turisztikai szakma

A harmadik Turizmus Világnap akcióiban való részvételre a Magyar Turizmus Zrt. ismét a legnagyobb szakmai szervezetek és a turisták fogadásában közvetlenül érintett legnagyobb cégek és stratégiai partnerei bevonásával ösztönözte a turisztikai szakma képviselőit, hogy saját maguk által kitalált aktivitással vegyenek részt a vendégbarát kezdeményezésben. Idén, szeptember 27-én kívül szeptember 28-ára és 29-ére, tehát a kapcsolódó hétvégére is kiterjeszthetik akciójukat a belföldi turizmusban érintett szolgáltatók.

Az MT Zrt. által meghirdetett határidőig szakmai szervezetek és szövetségek kérték fel tagjaikat a csatlakozásra, továbbá különböző szolgáltatók, programgazdák képviselői is elárasztották kreatív ötleteikkel a nemzeti turisztikai marketingszervezetet arra vonatkozóan, hogy milyen, külön erre az akcióra kitalált kedvességgel, figyelmességgel, apró ajándékkal lepik meg vendégeiket az idei Turizmus Világnapon.

A stratégiai partnerek, Tourinform irodák, TDM és más szakmai szervezetek, illetve szövetségek Turizmus Világnapi akcióit és felajánlásait a sajtóanyag melléklete tartalmazza.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus Világnapi közleménye: Dr. Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkárának véleménye szerint az idei főszezon minden idők legmagasabb forgalmát fogja hozni a turizmusban. Nemcsak a vendégek és a vendégéjszakák számában regisztráltak növekedést a KSH júliusi adatai szerint, hanem a szállásdíj-bevétel is növekedett az év első hét hónapjában. A statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 4,8 millió vendég közel 12,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a bevételek 10,4 százalékkal emelkedtek.

A kiváló eredményekhez egyértelműen hozzájárult a SZÉP Kártya, hisz a kártya bevezetése folyamatosan ösztönzi a belföldi turizmust és élénkíti a gazdaságot is. A belföldi turizmus növekedése a 2011-ben bevezetett új juttatásnak köszönhető, a kereskedelmi szálláshelyek SZÉP Kártyából származó bevétele az összes belföldi szállásdíj bevételük ötödét teszi ki. Jelenleg a 866 ezer kártyabirtokos majd 50 ezer elfogadóhelyen fizethet a SZÉP kártyával, és idén száz ezer fővel nőtt a kártyabirtokosok száma. Augusztus végéig 121 milliárd forint feltöltés érkezett a munkáltatók részéről a kártyákra, ami azt jelenti, hogy a SZÉP kártya legalább egymillió ember nyaralását, pihenését, étkezését, egészségmegőrzését segítette a nyári főszezonban. A kártyának fontos gazdaságfejlesztő szerepe van vidéken, bevezetése óta már közel 93 milliárd forint bevételhez jutott a több tízezer, 80%-ban vidéki kkv elfogadóhely a kártya révén. A beutazó turizmus továbbra is markánsan emelkedik, a külföldi vendégek számára egyre vonzóbb Magyarország.

A Magyar Turizmus Zrt. szerepvállalása, üzenete: Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a harmadik Turizmus Világnapi összefogás kapcsán hangsúlyozta:- „A Turizmus Világnapja kiváló alkalom arra, hogy minden honfitársunk figyelmét a turizmus jelentőségére irányítsuk. Hazánk esetében a turizmus gazdasági és társadalmi jelentősége vitathatatlan. A munkahelyek körülbelül 13%-át a turizmus generálja közvetlenül vagy közvetve. Éves szinten több mint ezer milliárd forint bevételt köszönhet a magyar gazdaság a turizmusnak közvetlenül. Az ágazat eredményei már 2011-ben meghaladták a válság előtti szintet. 2012-ben pedig még az új rekordot felállító 2011-es év eredményeit is túlszárnyaltuk. A vendégéjszakák száma a 2007-ben mért adatokhoz képest összesen 8,3%-kal emelkedett tavaly, ami a belföldi vendégforgalom 4,6%-os és a külföldi vendégforgalom 12,0%-os növekedésének köszönhető. A szállásdíjbevételek pedig 8,4%-os növekedést mutattak 2012-ben, a válságot megelőző évhez viszonyítva. A siker záloga éppen az, hogy reagálni tudtunk a piaci változásokra, újabb és újabb piacokon jelentünk meg, újabb és újabb célcsoportokat szólítottunk meg.”

A növekedés idén is folytatódott.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) augusztusban kiadott World Tourism Barometer jelentése szerint, az év egészét tekintve arra számít a UNWTO, hogy nemcsak a korábbi 3-4%-os előrejelzés maximumát fogja elérni világszinten a nemzetközi turistaérkezések számának növekedési üteme, hanem éves szinten akár meg is haladhatja korábbi prognózisukat.

Az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) legfrissebb előrejelzése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések száma 2013-ban 2,1%-kal fog emelkedni 2012-höz képest. A legközvetlenebb versenytársakat jelentő közép-európai és balti országok csoportjában (Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia) 2013-ra 3,4%-os növekedést vár az ETC, ismét javítva előző negyedéves előrejelzésén.

Az európai és a világszintű előrejelzésekhez képest Magyarországon a nemzetközi átlagnál még nagyobb ütemben, 7,7%-kal nőtt a külföldi vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken 2013 első hét hónapjában.

2012. volt az első év, amikor a világ utazóinak száma átlépte az 1 milliárdot! A UNWTO becslése szerint ez a szám 2030-ig az 1,8 milliárdot is eléri. A növekedés nagymértékben köszönhető az úgynevezett távoli, feltörekvő küldőpiacoknak, melyek hatalmas potenciált jelentenek Magyarország számára is.

A turizmus hozzájárul természeti, kulturális és szellemi örökségünk megőrzéséhez, fenntarthatóságához, miközben élményeket nyújt, szórakoztat, ismereteinket bővíti és nevel, összességében tehát gazdagít minket, elismeréshez és forrásokhoz juttatja örökségünk gondozóit, fenntartóit. A turizmus nemcsak a turisták, hanem a velük kapcsolatba kerülő helybeliek életminőségének javulásához és a területi különbségek csökkentéséhez is hozzájárul. Ugyanakkor sajnos jelentős terhelést is jelent a környezet számára, ezért az UNWTO kampányai is ösztönzik a turistákat a környezettudatos magatartásra.

A Turizmus Világnap idei központi témája a turizmus és a víz kapcsolata. Az esemény rávilágít arra, hogy a turizmus egyik legfontosabb eszköze és forrása is a víz. Évente milliók utaznak világszerte azért, hogy élvezzék a víz melletti desztinációk szolgáltatásait. A víz azonban nem csak eszköz, hanem a turizmus egyik legfontosabb forrása is, ami nélkül nem működhet semmilyen turisztikai infrastruktúra. A világ egyik legnagyobb gazdasági ágazatának, a turizmusnak ezért vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy ösztönözze a megfelelő vízmenedzsment megoldások használatát. A Turisztikai Világszervezet a turisták számára is ajánlásokat fogalmazott meg a környezettudatos magatartás ösztönzése érdekében.

Ebben az évben a Turizmus Világnap hivatalos ünnepségét a Maldív-szigeteken tartják, ahol vezető turisztikai és vízügyi szakemberek találkoznak egymással.

Nem minden pénz kérdése! Bánjunk jól a vendégeinkkel, hogy szívesen térjenek vissza hozzánk! A mosoly kifizetődik hosszú távon. Gyakoroljuk együtt és ne csak szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján!”

Az MT Zrt. az akció meghirdetésén és koordinálásán kívül számos meglepetéssel készül a Turizmus Világnapra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*