Ismét advent az Operával

Új Diótörő-produkcióval, 21 előadással, szabadtéri fesztivállal, karácsonyi rendezvényekkel, jótékonysági eseményekkel és nagykoncertekkel készül az Opera a teljes adventi időszakra. Az eseménysorozat november 28-án, a világhírű Wayne Eagling és Solymosi Tamás által újonnan színpadra állított balettbemutatóval, A diótörővel veszi kezdetét.

Fotó: Juhász Melinda

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta, szerte a világban a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. A budapesti Operában közel hetven éven át azonos előadást láthatott több felnövekvő generáció. 2015 telén Marius Petipa és Lev Ivanov (az eredeti változat koreográfusai) és Oláh Gusztáv díszlettervező emlékének is adózva egy újragondolt, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és vizuális elvárásainak megfelelő, új kiállítású darabbal jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet.

A Magyar Állami Operaház balett-társulatának történetében először készít világszerte elismert művész az együttes tagjaira szabott, ugyanakkor a helyi jellegzetességekre is építő koreográfiát. Eagling munkája nyomán a karácsonyi varázslat még látványosabb, még táncosabb változatban kerül a közönség elé. Az új produkció előkészítésében alkotópartnerként vett részt Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója. Az új Diótörő megújult díszleteit Vavrinecz Beáta, káprázatos jelmezeit Rományi Nóra tervezte.

A 21 előadásos sorozatban, amely november 28-án veszi kezdetét, a tradíciókhoz híven ismét színpadra lép a Magyar Nemzeti Balett csaknem összes tagja. Újdonság azonban, hogy a szóló szerepekben számos fiatal tehetség kap lehetőséget az együttes tapasztaltabb szólistái mellett. Mária hercegnő szerepében először látható az Operában a társulat idén Budapestre szerződött orosz származású magántáncosnője, Melnik Tatiana.

A diótörő történetét eredetileg E. T. A. Hoffmann vetette papírra 1816-ban, A diótörő és az Egérkirály címmel. A mese alapgondolata, hogy a világ tele van csodákkal, csak nem mindenki látja őket. Alexandre Dumas1844-ben erőteljesen átdolgozta Hoffmann történetét. Ezt a verziót kapta kézhez Csajkovszkij Ivan Vszevolozsszkijtól, a Cári Színházak akkori főigazgatójától. A megrendelés egy mesebalett megkomponálására szólt, amelyhez a legendás Marius Petipa, a szentpétervári Cári Színház francia származású koreográfusa kapott megbízást. A halhatatlan mű azóta számtalan feldolgozásban látható szerte a nagyvilágban. Statisztikák tekintetében talán a New York City Balett előadása vezet; 1954-ben mutatták be a művet, a társulat évente átlagosan ötvenszer adja elő és ugyancsak évente legalább százezren nézik meg a balettet.

A Magyar Királyi Operaházban 1927. december 21-én mutatták be a darabot Brada Ede koreográfiájával. 1949-ben érkezett hazánkba a korszak neves szovjet koreográfusa, Vaszilj Vajnonen, hogy feleségével, Klavdija Armasevszkajával együtt betanítsa saját, 1934-es Diótörő verzióját. Az 1950-es premier fontos állomás volt az Operaház történetében – akár az együttes nagykorúsága is innen számítható, hiszen Vajnonen a nagy cári balettek esszenciáját nyújtó koreográfiát készített Csajkovszkij zenéjére, mely egyrészt megkívánta az együttes létszámának megnövelését, másrészt utat nyitott további, egész estés balettprodukciók számára is. Diótörője 1950 óta szinte folyamatosan szerepelt a repertoáron, 1994-ben Seregi László rendezte újra, majd díszleteiben újult meg néhány éve.

Az évtizedek óta változatlan formában látható Diótörő új verziója vitathatatlanul az idei szezon egyik legnagyobb attrakciója. Az alkotó, Wayne Eagling a The Royal Ballet tagjaként eltáncolta a klasszikus balettirodalom minden főszerepét, később a Holland Nemzeti Balett, majd az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője volt – keze nyomán, Solymosi Tamás két évvel ezelőtt kitűzött célját megvalósítva egy, a legmagasabb jelenkori igényeket kielégítő, friss és látványos előadást kapnak a budapesti Operaház látogatói. A bemutató dirigense: Hámori Máté.

A megújult Diótörő bemutatójának másnapján, advent első vasárnapján indul a Diótörő-fesztivál, amely szabadtéri kirakodó házikóival, forralt boros standjával évről évre nagyobb tömegeket csábít az Operához. A főbejárat előtt álló, feldíszített fa körül zajlik az ünnepi kavalkád, többek közt előadás előtti kórusénekléssel a Hajós utcai szfinx „A’Capella” teraszán, ahol az idei évadban rövid szabadtéri bábelőadást is tart a Kolibri Színház. Sült gesztenye és forralt bor is várja majd a látogatókat, a pult mögött pedig ismét az Opera vezető énekesei és balettművészei – többek közt Rálik Szilvia, Gál Erika, Szvétek László és Cser Krisztián, valamint Felméry Lili és Balázsi Gergő, Melnik Tatiana és Timofeev Dmitry, Tanykpayeva Aliya és Leblanc Gergely – árusítanak. A bevétel egy részét idén is jótékony célra ajánlják fel. A Diótörő-bábuval, a téli ruhába öltöztetett Hajós utcai Szfinxszel, valamint a Dalszínház utcai teraszon felállított hatalmas szánon 2015-ben is egyedi, ünnepi szelfiket, sőt akár családi fotókat is készíthetnek a látogatók. A Fesztivál megnyitóját november 29-én este hat órakor megtiszteli jelenlétével Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója is, az első forralt borokat idén is Ókovács Szilveszterrel, az Opera főigazgatójával mérik. Az eseménysorozat partnerei: A’Capella Szőlőbirtok, Piarista Bor, Skrabski Pincészet.

A Diótörő-fesztivál rendkívül gazdag kínálata mellett három nagyszabású karácsonyi programmal és két zenekari hangversennyel készül az Opera az ünnepre. December 13-án délelőtt Ezüstvasárnap címmel családi karácsonyozásra várják a Nagycsaládosok Országos Egyesületének és a Nyugdíjasok Országos Szövetségének vendégeit az Erkel Színházba. A János vitéz-előadást a Magyar Állami Operaház jóvoltából aznap 1800 gyerek, szülő és nagyszülő tekintheti meg. A színpadi előadás előtt az Ezüstvasárnapon különprogramokkal is készül a dalszínház, a gyerekek körében pedig ismét meghirdetik az előadáshoz és a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó elmaradhatatlan rajzversenyt.

Az Opera művészeinek legszebb és legmeghatóbb kezdeményezése az a karitatív előadás, amely A diótörő karácsonyi szalonjában játszódik és játékokkal, hangulatos zenei betétekkel, operarészletekkel varázsol ünnepi hangulatot. A Kiskarácsony idén december 16-án 11-kor kezdődik és 13 órakor ismétlődik. A szokásos menetrendben ismét részletek hangoznak el A varázsfuvola és a Jancsi és Juliska c. operákból, A diótörő c. balettből, a gyerekek élvezhetik Vivaldi és Leopold Mozart telet idéző muzsikáját, találkozhatnak a Ház gyermekművészeivel, sőt, együtt is énekelhetnek velük. A műsor végén idén a CBA jóvoltából ismét ajándékkal távozhatnak a gyerekek, akik között számos testi fogyatékkal élő vagy szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű apróságot invitált meg az Operaház. A műsor karmestere Köteles Géza, fellép Zavaros Eszter, Molnár Zsolt és Szvétek László.

Az első OperaKarácsonyt 2012-ben tartotta az Andrássy úti teátrum, ekkor angolszász programmal készült különleges zenei élményt nyújtani a közönségnek. 2013-ban latin ritmusokkal, 2014 karácsonyán pedig az amerikai zeneművészet alkotásaival várták a szentestét. 2015-ben egy német szerző Londonban komponált opuszát adja elő a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara: Händel Messiása csendül fel Paul Goodwin vezényletével. Az egyik legsokoldalúbb brit karmester, aki koncert- és operadirigensként egyaránt jelentős, ösztönösen hajlamos a kreatív és dinamikus előadásmódra – ez teszi őt világszerte közkedveltté. Keze alatt a Messiás szoprán szólóját a feltörekvő svéd énekesnő, Malin Christensson szólaltatja meg. Közreműködik még Balga Gabriella, Szappanos Tibor, Kovács István és Magyar Állami Operaház Énekkara. A hangverseny december 22-én este fél nyolckor kezdődik. A Messiás egy nappal korábban, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának bérletes hangversenyén is műsoron lesz az Operaházban.

A teljes adventi időszak felütéseként szintén elhangzik egy zenekari koncert az Operában. A Diótörő-fesztivál megnyitójának másnapján, november 30-án Alexander Lazarev orosz karmester dirigálja a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát. A művész a moszkvai Bolsoj egykori művészeti igazgatója, aki a BBC szimfonikusok első vendégkarmestereként és a Japán Filharmonikusok vezető karmestereként is tevékenykedett. Az esten felcsendül Brahms: d-moll zongoraversenye (op. 15), melynek szólistája Sofya Gulyak zongoraművész, számos nagyhírű nemzetközi verseny győztese. Második műsorszámként Elgar: I. szimfóniája hangzik el a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő együttes előadásában.

 

Hagyomány és újdonságok együtt – ez az Opera Adventi időszaka. Diótörő bemutató: november 28-án, Diótörő-fesztivál november 29-től december 23-ig.

Wayne Eagling – Solymosi Tamás – Pjotr Iljics Csajkovszkij

A diótörő

Mesebalett három felvonásban – két részben

BEMUTATÓ: 2015. november 28.

 

Karmester:                Hámori Máté, Kollár Imre, Héja Domonkos, Halász Péter, Déri András

 

 

Szereposztás

 

Mária hercegnő:      Tanykpayeva Aliya, Melnik Tatiana, Radinya Dace, Felméry Lili, Balaban Cristina, Kim Minjung, Pap Adrienn, Kozmér Alexandra

Unokaöcs / Diótörő / Herceg: Leblanc Gergely, Timofeev Dmitry, Takahashi Yuya, Balázsi Gergő Ármin, Bakó Máté, Oláh Zoltán, Lagunov Ievgen

Drosselmeier:           Komarov Alekszandr, Szigeti Gábor, Bajári Levente, Szirb György

Egérkirály / Egérkirály baba: Radziush Mikalai, Cserta József, Medvecz József

 

 

Alkotók

 

Koreográfus: Wayne Eagling, Solymosi Tamás

Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij

Díszlettervező Oláh Gusztáv nyomán: Vavrinecz Beáta

Jelmeztervező: Rományi Nóra

Próbavezető balettmester:      Aradi Mária, Dózsa Imre, Wayne Eagling, Kövessy Angéla, Pongor Ildikó, Solymosi Tamás, Venekei Marianna

Az MTF növendékeit betanította:             Janács Evelyn

 

 

 

További előadások:          december 1., 3., 5., 6., 8., 9., 10., 12., 13., 16., 18., 20., 24., 25., 26., 27., 29., 30.